SHARE

Marca Patrimoniului European
Miercuri, 01 Aprilie 2020 20:26

Demarăm preselecţia naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, sesiunea 2020-2021

Rate this item
(2 votes)

Demarăm preselecţia naţională pentru
acordarea Mărcii patrimoniului european, sesiunea 2020-2021

 

ACTUALIZARE 23 octombrie 2020: Institutul Național al Patrimoniului (INP) anunță extinderea termenului limită de participare în selecția pentru acordarea Mărcii Patrimoniului European, sesiunea 2020-2021. Noul termen limită de depunere a candidaturilor în cadrul programului de selecție demarat de Comisia Europeană este 15 ianuarie 2021.

 

Noul calendar al selecţiei naţionale este următorul:
Primirea dosarelor de candidatură: până la data de 15 ianuarie 2021, inclusiv;
2. Evaluarea candidaturilor: 16 ianuarie 2020 - 15 februarie 2021;
3. Publicarea rezultatelor şi transmiterea a maximum două candidaturi preselectate către Comisia Europeană: până la 1 martie 2021.

 


Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă lansarea la nivel naţional a programului de selecţie demarat de Comisia Europenă pentru acordarea Mărcii patrimoniului european.
Marca patrimoniului european este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorilefundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniune şi a dialogului intercultural.
Acordarea mărcii la nivel european se desfăşoară o dată la doi ani, iar fiecare stat membru al Uniunii poate transmite Comisiei Europene în fiecare sesiune maximum două două propuneri de situri, dintre care poate fi selectat maxim unul.

 

În România, preselecţia naţională pentru sesiunea de selecţie europeană 2021 se va derula după următorul calendar:
1. Primirea dosarelor de candidatură: până la data de 1 noiembrie 2020*; 15 ianuarie 2021
2. Evaluarea candidaturilor: 3 noiembrie 2020 - 1 februarie 2021; 16 ianuarie 2021 - 15 februarie 2021
3. Publicarea rezultatelor şi transmiterea a maximum două candidaturi preselectate către Comisia Europeană: februarie 2021. până la 1 martie 2021

Punem la dispoziţia celor care doresc să candideze următoarele documente:
- Regulamentul privind procedura de preselecţie naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, aprobat prin Ordinul nr. 2889/2018 al Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, publicat în Monitorul Oficial nr. 1038/06.12.2018 (ro);
- Decizia nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (ro);
- Orientări pentru siturile candidate (ro);
- Formular de cerere pentru situri (ro);
- Formular de cerere pentru situri (en);
- Formular de cerere - sit tematic naţional (ro);
- Formular de cerere - sit tematic naţional (en);
- Formular de cerere - sit transnaţional (ro);
- Formular de cerere - sit transnaţional (en);
- Rapoartele juriului european privind sesiunile de selecţie 2015, 2017 şi 2019 (en);
- Declaraţie de cesionare neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor asupra materialelor audio-vizuale (ro);
- Declaraţie (ro).
- Borderou (ro).

Subliniem importanţa respectării tuturor criteriilor de eligibilitate (dimensiunea europeană, proiectul şi planul de lucru), aşa cum sunt detaliate în documentele oficiale ale Comisii Europene. Precizăm, de asemenea, că sunt de mare interes, prin exemplificarea modului de evaluare şi de selectare la nivel european, rapoartele juriului de experţi independenţi din sesiunile anterioare pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziţia ţărilor membre la această adresă web. Acestea conţin explicaţii ale criteriilor şi recomandări pentru candidaturile viitoare graţie experienţei dobândite în sesiunile precedente de selecţie.
Până în acest moment, au primit Marca patrimoniului european 48 de situri din Austria, Belgia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovenia, Spania, Ungaria, cu pecizarea că primul şi singurul sit din România inclus, deocamdată, în această listă este Memorialul Sighet, din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Acesta a primit oficial Marca patrimoniului european în luna martie 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului şi regimurilor totalitare, precum şi a celor care au încercat şi continuă să se opună acestor regimuri.
Cea mai recentă decernare a distincţiei a avut loc pe data de 31 Martie 2020, când Comisia Europeană a acordat Marca Patrimoniului European pentru 10 situri care au jucat un rol important în istoria şi cultura Europei şi/sau construirea Uniunii Europene.
Mai multe informaţii despre siturile care au obţinut Marca Patrimoniului European până în prezent sunt disponibile accesând acest link.
Acţiunea Uniunii Europene cu privire la Marca patrimoniului european se desfăşoară în conformitate cu Decizia nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 noiembrie 2011. Institutul Naţional al Patrimoniului este coordonatorul naţional al procesului de preselecţie, desemnat prin ordin al ministrului culturii în anul 2016.

* Atenţionare! Formularele de cerere trebuie să fie redactate atât în limba română cât şi în limba engleză iar dosarul de candidatură va conţine borderoul de documente.
Documentele de candidatură vor fi transmise în format .pdf la secretariatul Institutului Naţional al Patrimoniului prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. până la data de 1 noiembrie 2020. 15 ianuarie 2021, inclusiv.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.


Coordonator național și persoană de contact:

dr. ist. Alexandra Stângă

Institutul Național al Patrimoniului, Direcția Monumente Istorice

Adresa: Str. Prof. Zossima Demarat nr. 8, sector 3, București

Telefon: +40 213270917

E-mail: marca.europeana@patrimoniu.gov.ro