SHARE

Lista INDICATIVĂ UNESCO

Ansamblul Monumental "Calea Eroilor"

Rate this item
(0 votes)
Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", Tîrgu Jiu
Tara
Romania
Regiune/provincie
Gorj
Numele monumentului
Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", Tîrgu Jiu
Proprietarul monumentului/ administrator
Consiliul Municipal Tîrgu Jiu
Autoritati publice sau private responsabile pentru monument
Consiliul Municipal Tîrgu Jiu, Ministerul Culturii si Cultelor
Adresa postala
-
Coordonate geografice
Localizare pe harta României
45°02'02"N, 23°16'29"E


View Larger Map
Motivatia pentru înscrierea pe Lista Patrimoniului European
Ansamblul de arta moderna de la Tîrgu Jiu este o capodopera a geniului creator uman, datorat unuia din promotorii de frunte a artei moderne. Ansamblul realizat în România este singura lucrare de arta monumentala de amploare creata de Constantin Brâncusi care avea la data conceperii ansamblului (1935-1936) o recunoastere mondiala.
Descrierea monumentului si rolul jucat in istoria Europei
Intregul ansamblu monumental este un omagiu adus eroilor cazuti în timpul primului razboi mondial.
Componentele ansamblului sunt situate de-a lungul arterei de circulatie "Calea Eroilor", având o lungime de 1,5 km. cu orientarea generala est-vest.
Componentele ansamblului :
Masa tacerii - este situata în Gradina Publica lânga malul râului Jiu. Este realizata din piatra (calcar de Bampotoc) si este înconjurata de 12 scaune de piatra rotunde (în forma de clepsidra). Anul realizarii: 1938.
Aleea scaunelor - 30 scaune din piatra, patrate (în forma de clepsidra) dispuse de o parte si de alta a aleii în grupuri de câte trei, fac legatura înte grupul Mesei tacerii si poarta Sarutului situata spre est, la intrarea în parc. Anul realizarii:1937-1938.
Poarta sarutului - este un portal de mari dimensiuni realizat din travertin. Motivul decorativ este cel "al sarutului". Anul realizarii:1937-1938.
Coloana - situata în parcul cu acelasi nume este considerata în general componenta cea mai importanta a ansamblului. Este constituita dintr-o suita de module din fonta alamita (16 module având 180x90x45 cm. fiecare si doua semimodule, cu înaltimea totala de 29 m.)
Anul realizarii:1937-1938.
Istoricul monumentului si rolul jucat in istoria Europei
Brâncusi a fost solicitat în 1935 de catre sotia primului ministru, din partea Ligii Nationale a Femeilor din Gorj, sa construiasca un monument comemorativ în memoria eroilor gorjeni cazuti în timpul primului razboi mondial, a fost de a ridica numai o coloana de 16 module. Mai tarziu, Brâncusi a adaugat o poarta monumentala si apoi o masa si un grup de scaune realizate din travertin de Bampotoc.
Desi realizate ulterior si fara sa prezinte analogii stilistice cu Coloana, piesele litice sunt intr-o relatie simbolica cu aceasta din urma, ele constituind un ansamblu coerent simbolic.
Intre momentul primirii temei si inaugurarea monumentului este un interval de trei ani, în care Brâncusi a proiectat si chiar a executat personal parti ale ansamblului, în paralel cu proiectul unui templu eroto-thanatic în India pentru Maharajahul din Indore.
Poarta Sarutului a fost inaugurata pe data de 7 noiembrie 1937, împreuna cu biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel iar Coloana pe data de 27 octombrie 1938, când s-a inaugurat si sfintit întregul ansamblu, imediat dupa sfintirea monumentului comemorativ de la Marasesti.
In prezent, ansamblul realizat de Constantin Brîncusi este reabilitat prin lucrari de restaurare propriu-zisa a obiectelor componente ale ansamblului si prin lucrari de punere în valoare a acestora în cadrul sitului. Lucrarile începute in 1995 au durat 10 ani, fiind o lucrare de restaurare de ample proportii care a comportat investitii deosebite din partea fodurilor guvernamentale si prin imprumut de la Banca Mondiala.
Sistemul de protectie al proprietatii culturale, monumentului, obiectivului natural sau urban, ori a sitului care a jucat un rol important în istoria Europei, daca exista
Legea monumentelor Istorice, cu modificarile ulterioare, Inscris în Lista Monumentelor Istorice 2004, sub codul GJ-III-a-A-09465, municipiul Tîrgu Jiu, Calea Eroilor. 1937-1938
Starea de conservare a sitului/obiectivului
Prin lucrarile de restaurare si punere în valoare întreprinse sunt create premise favorabile pentru schimburi culturale pentru încadrarea în trasee culturale europene.
Politica de marcare a monumentului
Ansamblul brâncusian ofera un cadru ideal pentru desfasurarea unor manifestari culturale, comunitare. Ansamblul de arta monumentala creat de Constantin Brâncusi este accesibil publicului pentru care au fost create facilitati prin amenajarea peisagera a cadrului ambiant care pune în valoare componenta artistica (Parcul coloanei , Gradina publica, strada Calea Eroilor, Muzeul de Arta).
2006:
Brâncusiana-Colocviu cu participare intern ationala "Brancusi 130" (Târgu Jiu, 17.02.2006 - 19.02.2006) :
- Simpozion "Actualitatea lui Brancusi";
- Expozitie si lansare de carte pe suport traditional si pe CD;
- Decernarea premiilor "Brâncusi";
- Deplasare documentara la Hobita;
-Vizitarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor".
2007:
Evenimente legate de momentul împlinirii a 50 de ani de la intrarea în eternitate a marelui artist:
Memorialul Brâncusi - colocviu international, pelerinaj la casa-muzeu din satul natal Hobita, Te Deum la biserica de lemn din Hobita, lansari de publicatii, spectacole, colocvii (Hobita, 15.03.2007 - 17.03.2007).
Organizatori :
Primaria Târgu Jiu, Consiliul local Târgu Jiu, Directia Judeteana pentru Cultura Culte si Patrimoniul Cultural National, Centrul de cultura si arta Constantin Brâncusi,
Schimburi culturale/internationale
Figura centrala în miscarea artistica moderna, Constantin Brâncusi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarca prin eleganta si puritatea formei si prin utilizarea sensibila a materialelor, artistul combinând simplitatea artei populare românesti cu rafinamentul avantgardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât si importanta acordata luminii si spatiului sunt trasaturile caracteristice ale creatiei lui Brâncusi. Opera sa a influentat profund conceptul modern de forma în sculptura, pictura si desen.
Surse de finantare
Buget Consiliul judetean
Ministerul Culturii si Cultelor, prin Planul National de Restaurare
Activitati care sunt prevazute în viitor
Consiliul judetean:
2004-2005-Brâncusi on-line-Program pentru transmiterea on-line a operelor brâcusiene (Primariamunicipiului Târgu Jiu - valoare 100 000).
2005-2007- Punerea în valoare din punct de vedere peisagistic a operelor brâncusiene (Primaria municipiului Târgu Jiu, Centrul de Cultura Constantin Brâncusi - valoare 100 000).
2010 - Târgu Jiu, capitala culturala europeana - tinut de bastina al triadei Constantin Brâncusi, Tudor Arghezi, Elvira Godeanu (Primaria municipiului Târgu Jiu si alte surse - valoare 300 000 Euro).
Links Centrului Municipal  de Cultură „CONSTANTIN BRÂNCUŞI”
Read 11924 times