SHARE

Noutăți

Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galaţi, câştigător al Mărcii patrimoniului european - selecţia europeană 2021

Rate this item
(0 votes)

Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galaţi, câştigător al Mărcii patrimoniului european - selecţia europeană 2021

Palace of the European Commission of the Danube (Romania) | Culture and Creativity (europa.eu)

Comisia Europeană a anunţat câştigătorii Mărcii patrimoniului european. Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi este unul dintre cele 12 situri care primesc această importantă distincţie, în urma sesiunii de selecţie din anul 2021, ca recunoaştere pentru rolul semnificativ jucat în istoria şi cultura Europei sau în construirea Uniunii Europene.

Sediul Comisiei Europene a Dunării, care găzduieşte astăzi Biblioteca judeţeană „V.A. Urechia" - devine, aşadar, cel de-al doilea sit Marcă a Patrimoniului European din România, după Memorialul Sighet, desemnat câştigător în 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului şi regimurilor totalitare.


Despre Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galaţi
Tratatul de Pace de la Paris din anul 1856 care a încheiat Războiul Crimeii (1853-1856) a reprezentat totodată şi actul de înfiinţare a Comisiei Europene a Dunării, după succesive negocieri diplomatice. Menită să asigure libertatea navigaţiei pe Dunăre, cu precădere la vărsarea în Marea Neagră, potrivit principiilor regimului de navigaţie pe Rin, instituite prin Tratatul de la Paris din 1814 şi Actele Congresului de la Viena din 1815, Comisiei Europene a Dunării, instituţie cu statut internaţional, i se atribuise rolul de a gestiona navigaţia pe şenalul navigabil al Dunării maritime.

Palatul Comisiei Europene a Dunării (CED) a fost construit în 1896 ca sediu administrativ pentru Comisia Europeană a Dunării, care a funcţionat în acest loc până la desfiinţarea sa, în anul 1948. Clădirea propriu-zisă a suferit o refacere între anii 1922-1923 în urma distrugerilor provocate de bombardamentele germano-bulgare din timpul Primului Război Mondial. Începând cu anul 1968, clădirea a devenit sediul Bibliotecii Judeţene "V.A. Urechia", înfiinţată prin Decret Regal, semnat de Carol I la data de 7 decembrie 1889. În prezent, imobilul are statut de monument istoric.

Palatul Comisiei Europene a Dunării a fost sediul unei importante organizaţii internaţionale care a contribuit la creşterea integrităţii europene şi la stabilirea unei dezvoltări paşnice a Europei. Semnificaţia europeană a fost clar articulată în argumentarea formulată de sit. Totodată, proiectul propus de acesta se adresează unui public european şi se axează pe punerea la dispoziţie a surselor istorice, pe diferite forme de comunicare externă şi creare de reţele. De asemenea, situl a demonstrat că deţine capacitatea operaţională corespunzătoare pentru a implementa proiectul propus în formularul său de cerere. Din aceste considerente, în urma evaluării în cadrul selecţiei din anul 2021, juriul european a stabilit că situl Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi îndeplineşte toate cele trei criterii specifice şi l-a recomandat pentru a primi Marca patrimoniului european.
Mai multe detalii pot fi consultate în Raportul juriului european privind selecţia 2021, accesând acest link: https://op.europa.eu


________________________________________


Până în acest moment, au primit Marca patrimoniului european 60 de situri din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.


Mai multe informaţii despre siturile care au obţinut Marca patrimoniului european până în prezent sunt disponibile accesând acest link:

https://culture.ec.europa.eu/ro/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/situri-cu-marca-patrimoniului-european

Read 2419 times