SHARE

Noutăți

3-5 iunie, Institutul Național al Patrimoniului vă invită la o nouă ediție Rendez-vous aux Jardins!

Rate this item
(0 votes)

Ce ocazie este mai bună pentru a vă invita la descoperirea grădinilor şi parcurilor istorice decât ziua internaţională a Pământului pe care o sărbătorim astăzi, 22 aprile?

E vremea să repornim, odată cu alte state europene, evenimentele sub umbrela Rendez-vous aux jardins!


Institutul Naţional al Patrimoniului invită şi anul acesta proprietarii şi administratorii de parcuri şi grădini istorice sau contemporane, inclusiv parcuri şi rezervaţii naturale din România să se înscrie cu evenimente publice la a 19-a ediţie Rendez-vous aux jardins care va avea loc pe 3, 4 şi 5 iunie.


Scopul evenimentului de anul acesta este de a ne invita să reflectăm la „Grădinile istorice şi la patrimoniul verde în contextul schimbărilor climatice"- temă de actualitate şi de importanţă majoră pentru patrimoniului cultural, atât natural, cât şi cultural.
Mai multe detalii despre tema din acest an găsiţi aici.


În cele 3 zile alocate la nivel european programului Rendez-vous aux jardins publicul larg este invitat să exploreze patrimoniul verde alături de proprietari, administratori şi/sau specialişti. Pentru a da doar câteva exemple de evenimente ce ar putea fi organizate cu această ocazie, atât în parcuri istorice sau grădini contemporane, cât şi în arii naturale protejate: promovarea bunelor practici în managementul spaţiilor verzi şi ariilor protejate, expoziţii şi/sau filme documentare despre patrimoniul cultural sau natural, conferinţe şi dezbateri pe marginea grădinilor istorice sau ariilor naturale protejate etc.


Înscrierile cu propuneri de evenimente se pot face pe site-ul organizatorului, secţiunea Agenda europeană, accesibilă aici(este necesară crearea unui cont).


Grădinile şi evenimentele înscrise pe harta europeană vor beneficia de promovare europeană în buletinul dedicat programului european.
Accesaţi linkul de mai jos pentru mai multe informaţii legate de condiţiile care trebuie îndeplinite pentru participare:
https://rendezvousauxjardins.culture.gouv.fr/en/en-pratique/espace-organisateurs/participer-a-l-evenement

 
Despre programul Rendez-vous aux jardins

Pentru al nouăsprezecelea an consecutiv, evenimentele Rendez-vous aux jardins vor fi organizate în 2.200 de grădini din Franţa, iar pentru al patrulea an în peste 500 de grădini din alte douăzeci de ţări europene participante: Andorra, Belgia, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Monaco, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovacia, Spania şi Elveţia.


Gândit pentru a deschide cât mai mulţi ochi în faţa diversităţii şi bogăţiei grădinilor, programul a prevăzut, încă de la debutul din 2003 evenimente dedicate valorilor culturale şi naturale ale grădinilor şi rolul esenţial pe care acestea îl joacă în creşterea calităţii vieţii oamenilor şi comunităţilor, din oraşe şi din mediul rural deopotrivă.

Dincolo de deschiderea pentru public a mii de spaţii verzi valoroase, programul Rendez-vous aux jardins promovează şi înlesneşte adoptarea măsurilor şi recomandărilor iniţiatorilor - Ministerul Culturii din Franţa, la nivel european, respectiv Institutul Naţional al Patrimoniului, la nivel naţional - în direcţia promovării, protejării, conservării, restaurării şi punerii în valoare a grădinilor istorice, precum şi în privinţa formării continue a specialiştilor şi practicienilor domeniului pentru asigurarea transmiterii cunoaşterii.


În calitate de coordonator şi promotor naţional, Institutul Naţional al Patrimoniului va promova toate iniţiativele interesante stârnite în cadrul programului Rendez-vous aux jardins, ca modele de bună practică pentru iniţiative similare, pe termen cât mai lung.

Pentru mai multe infomaţii, Alexandru MEXI, cercetător, Institutul Naţional al Patrimoniului, email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., tel: 0766 411 343..

********************************************************************************
Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) este principala instituţie centrală care pune în aplicare politicile publice ale Ministerului Culturii în domeniul protejării patrimoniului cultural în România. INP derulează activităţi de cercetare, evidenţă, inventariere, protejare şi punere în valoare pentru toate categoriile patrimoniului cultural - imobil, mobil, imaterial şi digital - şi gestionează inventarele oficiale ale patrimoniului cultural - Lista monumentelor istorice, Repertoriul arheologic naţional, Inventarul patrimoniului cultural naţional mobil, Registrul naţional al patrimoniului cultural imaterial, baze de date şi depozite digitale. De asemenea, INP elaborează şi gestionează Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice [PNR] - principalul instrument prin care statul asigură finanţarea lucrărilor de protejare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului imobil -, colectează şi gestionează Timbrul Monumentelor Istorice [TMI], gestionează atestarea specialiştilor şi experţilor din domeniul patrimoniului imobil, este agregator naţional pentru Enciclopedia culturală europeană [europeana.eu], elaborează dosarele de nominalizare pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial şi coordonează procesul de nominalizare pentru Marca Patrimoniului European. Mai multe detalii pe www.patrimoniu.ro.

Read 616 times