SHARE

Noutăți

Școala de vară de la Cetatea Carsium - Hârșova, jud. Constanța Ediția I 5 – 9 septembrie 2022

Rate this item
(5 votes)

Şcoala de vară de la
Cetatea Carsium - Hârşova, jud. Constanţa
Ediţia I
5 - 9 septembrie 2022
Institutul Naţional al Patrimoniului, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Oraşului Hârşova, Uniunea Democrată Turcă din România, alături de Universitatea din Bucureşti - Facultatea de Istorie, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului, iniţiază prima ediţie a Şcolii de Vară de la Cetatea Carsium, sit arheologic de grupă valorică A.
Scopul acestei Şcoli de vară este cunoaştereaarheologiei, a cercetării arheologice, a metodelor şi tehnicilor, a investigaţiilor non-invazive şi interdisciplinare care contribuie la înţelegerea, cunoaşterea şi protejarea unui sit arheologic, precum şi la protejarea şi promovarea monumentelor istorice şi a patrimoniului natural. Vom prezenta şi discuta cazuri de bune practici în restaurarea siturilor (ruinelor) arheologice.
Împreună cu partenerii noştri vom iniţia acţiuni de igienizare şi inventariere în necropola otomană, care se vor finaliza cu un catalog ce va cuprinde date despre necropolă, cetatea medievală şi geamia de la Hârşova.
Un alt subiect important pe care îl vom aborda se referă la potenţialul enorm de dezvoltare al Hârşovei prin articularea unui turism cultural variat.
Nu în ultimul rând, dorim ca prin temele abordate să deschidem calea unui dialog constructiv între autorităţi publice, comunitate, viitori specialişti şi tineri, pe care dorim să-i atragem în acest efort comun de cunoaştere şi protejare a monumentelor istorice şi a patrimoniului natural.
Şcoala de vară se adresează elevilor, studenţilor şi tinerilor care au preocupări şi activităţi în domeniile: istorie, arheologie, patrimoniu cultural, antropologie, natură, dar şi pasionaţilor de cultură şi apropiaţi ai patrimoniului cultural şi natural.

Cheltuieli şi condiţii de participare:
Nu există taxă de participare la şcoala de vară. Numărul de participanţi va fi de maxim 20 persoane, restul celor care doresc să participe îşi vor suporta toate cheltuielile de cazare, transport, masă. Cheltuielile legate de cazare şi masă, echipamentele de studiu, de lucru şi de protecţie vor fi asigurate de organizator. Costurile deplasării la Hârşova şi retur vor fi suportate de către participanţi. Selecţia participanţilor se va face pe baza transmiterii unui CV până la data de 20 august 2022, la email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.; Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.; Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea..

Alte detalii la numerele de telefon:
0743 176 449, Daniela Mihai - coordonator Şcoala de vară
0723 522 804, Florentina Udrea
0740 233 060, Constantin Nicolae

Programul Şcolii de vară


Ziua I 5 septembrie 2022
10.00 - Deschiderea Şcolii de vară: sediul Primăriei
Consiliul Judeţean Constanţa - dl. Mihai Lupu, Preşedinte
Direcţia de turism şi coordonarea instituţiilor de Cultură - d-na Monica Cristina Caterinici, Director Executiv,
Primarul oraşului Hârşova - Viorel Ionescu
Institutul Naţional al Patrimoniului - Oana-Valeria Zaharia, Manager interimar
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Constanţa - Aurel Mototolea, Director

11.00 - 11.30 - Istoricul cercetării arheologice - Dr. Constantin Nicolae, M.I.N.A.C., responsabil ştiinţific al cercetării arheologice
11.30 - 13.00 - Vizită la Cetatea Carsium
13.30 - 15.30 - Pauză de masă
16.00 - 17.00 - Monumentele istorice din Hârşova, date istorice - Dr. Daniela Mihai, Director adjunct I.N.P.
17.00 - 18.00 - Cetatea otomană de la Hârşova. Surse cartografice inedite - dr. Aurel Daniel Stănică, I.C.E.M. Tulcea
18.00 - Vizită la geamie - întâlnire cu membrii comunităţii turce - dl. Memet Eduan, vicepreşedinte U.D.T.R.
20.00 - Masa de seară

Ziua a 2-a 6 septembrie 2022
Tehnici de cercetare în arheologie

10.00-11.30 - Investigaţii non-invazive şi interdisciplinare în cercetarea arheologică
Dr. Marius Streinu - I.N.P.
Dr. Constantin Haită - I.S.A.C.C.L.
Dr. Adrian Bălăşescu, (I.A.B.),David Baciu (U.B.)
Restaurarea siturilor arheologice - Principii şi bune practici
11.30 - 12.00 - Studii de caz. Restaurarea siturilor arheologice - Dr. arh. Arina Niţulescu
12.00- 14.00 - Practica de lucru pe şantier - coordonator Constantin Nicolae
14.30- 16.00 - Pauză de masă
Patrimoniul natural al Hârşovei
16.00 - 18.00 - Patrimoniul natural al Hârşovei - Prof. dr. Dan Alexandru Grigorescu, Director ştiinţific al I.S.A.C.C.L.
- Ariile naturale Protejate „Natura 2000" - Conf. univ. dr. Marius Skolca, Decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Agricultură, Universitatea Ovidius Constanţa
- Tur ghidat la monumentele naturale din Hârşova
Ora 20.00 - Masa de seară - discuţiiZiua a 3-a 7 septembrie 2022
Cetatea Carsium - Monumentele Istorice şi turismul cultural

10.00-11.00 - Monumentele Istorice şi turismul cultural - Proiecte ale Primăriei Hârşova de dezvoltare a turismului cultural - d-na Alexandra Bugiulescu, purtător de cuvânt, Primăria Hârşova
11.30 - 13.00 - Protecţia siturilor arheologice din jud. Constanţa - Irina Nicolae, consilier Direcţia de Cultură Constanţa
13.00 - 15.30 - Pauză de masă
16.00 - 18.00 - Inventarierea şi igienizarea necropolei otomane
20.00 - Masă de seară - discuţii

Ziua a 4-a 8 septembrie 2022
Comunitatea locală şi protejarea monumentelor istorice

10.00-18.00 - Inventarierea şi igienizarea necropolei otomane din Hârşova - cu implicarea voluntarilor, a participanţilor şi a elevilor din comunitate
13.00 - 15.30 - Pauză de masă
20.00 - Masă de seară - discuţii

Ziua a 5-a 9 septembrie 2022
Inventariere necropola otomană

9.00 -13.00 - Fotografiere, inventariere, igienizare a necropolei
13.00 -15. 30 - Pauză de masă
16.00-18.00 - Vizită la Muzeul Carsium - Lapidarium şi la noul sediu al Şcolii Vasile Cotovu
20.00 - Masă de seară - Închiderea Şcolii de vară - Concluzii

Abrevieri

I.N.P. - Institutul Naţional al Patrimoniului
I.A.B. - Institutul de Arheologie Vasile Pârvan
I.S.A.C.C.L. - Institutul de Studii Avansate pentru Istoria şi Civilizaţia Levantului
M.I.N.A.C. - Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa
I.C.E.M. Tulcea - Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Tulcea
U.B. - Universitatea din Bucureşti
U.D.T.R. - Uniunea Democrată Turcă din România
Hârşova este un loc în care cultura şi natura s-au întâlnit într-un mod fericit, creând un loc pitoresc pe care merită să-l vizitezi. Cu o istorie fascinantă, Hârşova este o localitate cu vechime de şapte milenii. În partea de sud-est a localităţii, pe malul Dunării, se găseşte o aşezare neo-eneolitică (tell). Epocile următoare sunt bine ilustrate. Tot aici au fost descoperite mai multe aşezări de epoca bronzului şi fierului.
În a doua jumătate a secolului I p.Chr. a fost construită o fortificaţie cunoscută sub numele de Carsium. Cetatea este distrusă în epoca marilor invazii şi refăcută tot de atâtea ori. Este posibil ca în secolul al XIII-lea aşezarea să fi fost sub administraţie genoveză. În secolul al XIV-lea, în timpul lui Mircea cel Bătrân, localitatea intră în componenţa Ţării Româneşti. Între secolul al XV-lea şi prima parte a secolului al XIX-lea este fortificaţie otomană. Oraşul cunoaşte o mare înflorire.
Cunoaştem destul de puţine detalii ale locuirii otomane din Hârşova, cele mai multe provenind în urma investigaţiilor arheologice. Despre Mahalaua otomană, dispunerea caselor, detalii cu privire la tehnici şi materiale de construcţie ale acestora, nu cunoaştem aproape nimic din cauza suprapunerii locuirii contemporane. Cele mai multe dovezi arheologice ale culturii materiale otomane sunt numeroasele fragmente de ceramică de Iznik, descoperite în interiorul cetăţii, precum şi pipele întregi sau fragmentare, sau fragmente de arme şi ghiulele, mărturii ale unor obiceiuri orientale pe deplin documentate, dar şi a istoriei zbuciumate a locului.
Mărturie a existenţei comunităţii ce a locuit (şi mai locuieşte încă) în Hârşova, necropola otomană clasată ca monument istoric, se întinde în partea de nord-est a oraşului, fiind vizibile încă grupuri de morminte. Necropola a fost utilizată până în prima jumătate a secolului XX, dar datează dintr-o epocă anterioară, probabil secolele XVI-XVII. Nu a fost cercetată arheologic sau inventariată, deşi reprezintă un important punct de atracţie turistică şi ar putea constitui un obiectiv de vizitare pentru un traseu cultural-turistic şi religios.
Comunitatea turcă este prezentă în Hârşova şi va fi partenerul nostru pe parcursul Şcolii de vară.
Potenţialul enorm de dezvoltare a turismului cultural al Hârşovei a determinat şi includerea în cadrul Rutelor cetăţilor antice în judeţul Constanţa, propuse de Consiliul judeţean Constanţa şi certificate la nivel Naţional http://turism.gov.ro/web/rute-cultural-turistice/. De asemenea, Hârşova, este inclusă pe ruta Pe urmele civilizaţiei străvechii Europe - Cultura Hamangia - ruta arheologică - recunoscute la nivel regional şi transfrontalier România - Bulgaria (http://turism.gov.ro/web/rute-cultural-turistice/).
Şcoala de vară vă va oferi prilejul de a descoperi un loc frumos şi va prilejui întâlnirea cu cercetători, arheologi, istorici, specialişti, pentru a cunoaşte din tehnicile şi metodele cercetării arheologice, precum şi căi de cunoaştere şi protejare a patrimoniului cultural. Veţi avea ocazia unică de a întâlni un patrimoniu natural, peisagistic şi paleontologic, de valoare excepţională, aproape necunoscut în România.

Read 3130 times