SHARE

Noutăți

Restitutio 100 - Traseul încoronării de la Alba Iulia

Rate this item
(2 votes)

Restitutio 100 - Traseul încoronării de la Alba Iulia


Institutul Naţional al Patrimoniului celebrează 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ce a avut loc în data de 15 octombrie 2022, prin publicarea unui album care urmăreşte reconstituirea evenimentelor care au avut loc înaintea încoronării, ceremonialul Încoronării precum şi Serbările dedicate Încoronării de la Alba Iulia şi Bucureşti.


Încoronarea de la Alba Iulia pe care o omagiem în acest an la împlinirea a 100 de ani, a avut o puternică semnificaţie simbolică, pe lângă cea instituţional-administrativă, reprezentând o etapă semnificativă în procesul de constituire şi recunoaştere a statului român.


În încercarea de reconstituire a evenimentelor şi a organizării acestora ce au acompaniat momentul Încoronării, am consultat fondurile Arhivelor Naţionale, iar cu ajutorul partenerilor noştri, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Municipiului Bucureşti, Biblioteca Academiei Române, Arhivele Naţionale, au fost studiate şi selectate fotografii de epocă precum şi documente relevante ce sunt cuprinse în acest volum.


Restitutio 100 reconstituie cronologic şi vizual etapele principale ce au pregătit încoronarea, amploarea participării la evenimentele de la Alba Iulia, simbolistica Încoronării, serbările ce au precedat Încoronarea, desfăşurate la Bucureşti.


O privire specială am acordat monumentelor construite pentru a celebra Încoronarea. Ansamblul Reîntregirii Neamului din Alba Iulia şi Arcul de Triumf din Bucureşti au fost şi sunt repere construite necesare marcării acestui moment istoric. Monumentele ce au fost construite pentru a celebra Încoronarea sunt încărcate de semnificaţii istorice, marcând odată în plus dimensiunea acestui act istoric. Ansamblul Reîntregirii Neamului din Alba Iulia şi Arcul de Triumf din Bucureşti au fost şi sunt repere ce creează spaţiul firesc necesar marcării unui asemenea moment istoric.


Serbările Încoronării, marcate de fast, de un ceremonial stabilit în detaliu, de participarea pe scară largă a reprezentanţilor tuturor provinciilor istorice, a oamenilor de rând, dar şi a invitaţilor străini (case regale, corpuri diplomatice, misiuni străine), a membrilor armatei şi cultelor religioase, au reprezentat un eveniment impresionant.


Toate activităţile şi organizarea Serbărilor Încoronării au avut în vedere reconstituirea, printr-un discurs simbolic, a realizărilor politice şi militare întreprinse de către voievodul Mihai Viteazul, căruia Ferdinand i-a adus omagii în variate circumstanţe - alegerea oraşului Alba Iulia pentru încoronare, parcursul cortegiilor istorice prin faţa statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Universităţii, din Bucureşti, ca şi călătoria, în 1920, la Mănăstirea Dealu, unde a participat la festivitatea de „Reaşezarea a capului lui Mihai Viteazul".


Intrarea României în Primul Război Mondial, alături de Antantă, a reprezentat un factor esenţial în procesul unificării teritoriilor locuite de români. Actul încoronării din 15 octombrie 1922 marchează etapa de recunoaştere simbolică a acestui lung, dificil şi complex proces istoric.


Acest album va fi urmat de finalizarea unui website dedicat acestui eveniment excepţional ce va fi încheeat până la sfârşitul acestui an, ce va cuprinde o arhivă multimedia şi una documentară referitoare la încoronare.
 

Read 5889 times