SHARE

Noutăți

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă extinderea termenului limită de participare la preselecţia naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, în sesiunea 2022-2023.

Rate this item
(2 votes)

Marca patrimoniului european, sesiunea 2022-2023:
Extindem preselecţia naţională, prima etapă pentru acordarea acestei distincţii


Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă extinderea termenului limită de participare la preselecţia naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, în sesiunea 2022-2023. Noul termen limită de depunere a candidaturilor este marţi, 10 ianuarie 2023.


Marca patrimoniului european este o iniţiativă menită să aducă în atenţia publicului şi în special a tineretului european valorile fundamentale europene, elementele comune de istorie, cultură şi patrimoniu cultural care contribuie la consolidarea sentimentului de apartenenţă la Uniunea Europeană şi a dialogului intercultural. Pot fi expresie a acestor valori situri de o mare varietate de manifestare - monumente, situri (naturale, subacvatice, arheologice, industriale sau urbane), peisaje culturale, locuri comemorative, bunuri şi obiecte culturale şi patrimoniu imaterial asociate unui loc, inclusiv patrimoniu contemporan - care au vocaţia de a plasa istoria şi cultura naţională a fiecărei ţări într-un context de relevanţă europeană.


Reamintim mai jos lista documentelor necesare celor care doresc să candideze:
- Regulamentul privind procedura de preselecţie naţională pentru acordarea Mărcii patrimoniului european, aprobat prin Ordinul nr. 2889/2018 al Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, publicat în Monitorul Oficial nr. 1038/06.12.2018 (pdf, ro);
- Decizia nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului (pdf, ro);
- Orientări pentru siturile candidate, actualizat 2023 (pdf, en);
- Formular de cerere pentru situri (doc, ro);
- Formular de cerere pentru situri (doc, en);
- Formular de cerere - sit tematic naţional (doc, ro);
- Formular de cerere - sit tematic naţional (doc, en);
- Formular de cerere - sit transnaţional (doc, ro);
- Formular de cerere - sit transnaţional ( doc,en);
- Raportul juriului european privind sesiunea de selecţie 2021 (pdf, en);
- Raportul juriului european privind sesiunea de selecţie 2019 (pdf, en);
- Declaraţie de cesionare neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor asupra materialelor audio-vizuale (doc, ro);
- Declaraţie (doc, ro);
- Borderou (doc, ro).


Totodată subliniem importanţa respectării tuturor criteriilor de eligibilitate (dimensiunea europeană, proiectul şi planul de lucru), aşa cum sunt detaliate în documentele oficiale ale Comisii Europene. Sunt de interes, prin exemplificarea modului de evaluare şi de selectare la nivel european, rapoartele juriului de experţi independenţi din sesiunile anterioare pe care Comisia Europeană le-a pus la dispoziţia ţărilor membre la această adresă web: https://culture.ec.europa.eu. Ele conţin explicaţii ale criteriilor şi recomandări pentru candidaturile viitoare, graţie experienţei dobândite în sesiunile precedente de selecţie.
Până în acest moment, au primit Marca patrimoniului european 60 de situri din Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Franţa, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria.


Primul sit din România inclus în această listă este Memorialul Sighet, din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, care a primit oficial Marca patrimoniului european în luna martie 2018 pentru misiunea asumată de perpetuare a memoriei victimelor comunismului şi regimurilor totalitare, precum şi a celor care au încercat şi continuă să se opună acestor regimuri.


În urma selecţiei din anul 2021, al doilea sit din România desemnat de Comisia Europeană pentru a i se acorda Marca patrimoniului european este Palatul Comisiei Europene a Dunării de la Galaţi, sediu al Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia", Galaţi. Astfel, acesta se alătură reţelei siturilor cu valoare simbolică europeană şi care au jucat un rol semnificativ în istoria şi cultura Europei.


Mai multe informaţii despre siturile care au obţinut Marca patrimoniului european până în prezent sunt disponibile accesând acest link:
https://culture.ec.europa.eu/ro/cultural-heritage/initiatives-and-success-stories/situri-cu-marca-patrimoniului-european
Acţiunea Uniunii Europene cu privire la Marca patrimoniului european se desfăşoară în conformitate cu Decizia nr. 1194/2011/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 noiembrie 2011. Institutul Naţional al Patrimoniului este coordonatorul naţional al procesului de preselecţie, fiind desemnat prin ordin al ministrului culturii în anul 2016.


* Atenţionare! Formularele de cerere trebuie să fie redactate atât în limba română cât şi în limba engleză, iar dosarul de candidatură va conţine şi borderoul de documente.


Documentele de candidatură vor fi transmise în format .pdf la secretariatul Institutului Naţional al Patrimoniului, prin e-mail la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., până la data de 10 ianuarie 2023, ora 23:59.
Informaţii suplimentare pot fi solicitate la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Read 4170 times