SHARE

Noutăți

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, va inspecta sâmbătă, la Iaşi, lucrările de reabilitare ale Catedralei Mitropolitane

Rate this item
(0 votes)

Bucureşti, 7 Iunie 2013

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Minstrul Culturii, domnul Daniel BARBU, împreună cu domnul Alexandru MURARU, Director General al Institutului Naţional al Patrimoniului, vor participa sâmbăta, începand cu ora 15:00 la inspectarea şantierului de reabilitare al Catedralei Mitropolitane din Iasi.

In cadrul evenimentului vor fi prezenţi, de asemenea, ÎPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, domnul Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean Iasi, oficiali ai Ministerului Culturii, constructori etc.

Scopul vizitei îl reprezintă inspectarea zonelor reabilitate precum şi cele care vor intra în amenajare, odată cu demararea proiectului prin fonduri europene.

Institutul National al Patrimoniului gestionează fondurile alocate de Ministerul Culturii in Programul Naţional de Restaurare si supervizează lucrarile in execuţie.

Obiectivul "Catedrala Mitropolitană Întâmpinarea Domnului" este cuprins în Programul Naţional de Restaurare înca din 1999. Astfel, structura a fost consolidată prin piloni din beton armat, lucrări de suprastructură, tencuieli, zidărie de epocă. De asemenea, în ultimii ani, s-au realizat ample lucrări la structură, atât pe verticală, cât şi pe orizontală.

În perioada 2002-2009, obiectivul istoric Catedrala Mitropolitană Iaşi a beneficiat de finanţare din Partea Inspectoratului de Stat în Construcţii, pentru lucrări de consolidare în valoare totală de 15.689.353,02 lei iar în anul 2009 de finanţare prin Programul Pilot Timbru- cu fonduri extrabugetare din taxa de timbru a monumentelor istorice, program gestionat de Institutul National al Patrimoniului, în valoare totală de 799.993,06 lei.
Pentru anul 2013 Institutul Naţional al patrimoniului a decis să aloce suma de 1.400.000,00 lei în vederea reabilitarii atât a infrastructurii cat si a suprastructurii.
Pe lângă acest obiectiv, la Iaşi vor veni alte zeci de miliarde pentru cel puţin 10 monumente istorice de însemnătate. Printre acestea, Palatul Culturii va primi aproape 5 miliarde în vederea finalizării sistemului de drenuri, la Sinagoga Mare se vor relua lucrările de consolidare, iar - pentru prima dată - două obiective universitare (didactice şi de cercetare) vor intra în finanţare: corpul E (Casa Canano) şi Observatorul Astronomic, ambele aparţinând Universităţii "Alexandru Ioan Cuza".

"Am reuşit să măresc semnificativ finanţarea pentru Catedrala Mitropolitană. De la 2 miliarde, vom ajunge la 14 miliarde. Este o sumă foarte importantă, bani care vor ajuta şi mai mult la accelerarea lucrărilor.
Pentru mine, Catedrala Mitropolitană este un obiectiv strategic, pentru că el va cântări mult în competiţia Iaşului privind statutul de capitală culturală europeană 2021.
Îmi doresc enorm ca Iaşul să obţină acest titlu prestigios, care va deschide oraşul pentru totdeauna către turismul cultural european.
Prezenţa ministrului Culturii, a dlui Daniel BARBU, este un act de susţinere imensă care aduce beneficii de imagine comunităţii şi ptrimoniului local"
a declarat Alexandru MURARU, director general al Institutului Naţional al Patrimoniului.
Informaţii de background

Institutul Naţional al Patrimoniului este o instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii. INP este condus de un director general, care este şi preşedintele consiliului de administraţie şi care coordonează întreaga activitate a instituţiei. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării şi executării lucrărilor de consolidare-restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanţează, prin acordarea de credite, obţinute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituţia are numeroase atribuţii în privinţa protejării şi promovării monumentelor istorice naţionale şi a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens şi punctul de contact naţional UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În acelaşi timp, dezvoltă programe şi proiecte naţionale şi europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice şi editează numeroase lucrări şi publicaţii periodice în domeniu.
INP realizează şi pune în valoare baza naţională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial şi resursele informaţionale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.
Prima instituţie care a avut ca obiect evidenţa şi cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta şi-a schimbat denumirea, structura şi arhitectura instituţională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist şi după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca preşedinţi personalităţi marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940), N. Ghika-Budeşti, Ştefan Balş, Arthur Verona, Horia Teodoru ş.a.


 

Read 3464 times