SHARE

Noutăți

Astăzi încep lucrările de reabilitare ale unuia dintre cele mai valoroase monumente din România - “Poarta Sărutului” de la Tg. Jiu

Rate this item
(0 votes)

Astăzi, constructorii vor demara lucrările de reabilitare ale unuia dintre cele mai valoroase și mai importante monumente din România, “Poarta Sărutului” de la Tg. Jiu, opera marelui sculptor, Constantin Brâncuși. Institutul Național al Patrimoniului este organismul care finanțează lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică și piatră a Porții Sărutului de la Tg. Jiu.

Monumentul emblematic face parte din Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, obiectiv care va fi înscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, începând cu anul 2015.

În vederea realizării proiectului de restaurare și conservare, Institutul Național al Patrimoniului a alocat fonduri în valoare de 371.656,44 lei. Astfel, operațiunile executate la „Poarta Sărutului” includ: înlocuirea tablei de plumb existentă, aplicarea unei izolații bituminoase, curățarea pietrei, biocidare și hidrofugare.

Procesul de restaurare este estimat pentru finalizare între 5 și 10 octombrie a.c..

„Reabilitarea «Porții Sărutului» reprezintă unul dintre cele mai importante obiective ale Institutului Național al Patrimoniului din acest an. Interesul primordial în restaurare este de a pune în valoare această capodoperă a artei contemporane universale și de a contribui astfel la creșterea calității operei. Mai mult, restaurarea «Porții Sărutului» va cântări mult, ca investiție, în evaluarea dosarului pentru UNESCO. Pentru Tg. Jiu și comunitatea locală această lucrare va aduce beneficii materiale și simbolice, mai ales că întregul ansamblu al lui Brâncuși reprezintă un centru de atracție turistică” a declarat Alexandru MURARU, director general al Institutului Național al Patrimoniului.

De asemenea, INP este instituția abilitată să realizeze întregul dosar pentru înscrierea Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Tg. Jiu în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Un grup alcătuit din arhitecți/urbaniști, istorici de artă și arheologi ai INP, împreună cu Ministerul Culturii și cu autoritățile locale din Gorj au întreprins în ultimele luni proceduri și acțiuni complexe pentru ca dosarul complet să ajungă la UNESCO. Includerea operei lui Brâncuși de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial UNESCO este un proces la capătul căruia România va promova un nou ansamblu de valoare culturală universală și va aduce un binemeritat tribut marelui artist

Scurt Istoric –Ansamblul Brâncuși, Târgu Jiu

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” din Targu Jiu este un omagiu adus eroilor căzuți in timpul primului război mondial. Brâncuși a fost solicitat în 1935 sa construiască un monument comemorativ in memoria eroilor gorjeni. Acesta propune ridicarea unei coloane compusă din 17 module. Mai târziu, adaugă o poarta monumentala, apoi o masa si un grup de scaune.

Ansamblul monumental „Calea Eroilor” este o materializare a ancestralei tradiții romanești legata de cultul mortilor, sublimand mai toate obiceiurile legate de Marea Trecere. Ansamblul incepe pe malul Jiului - apa curgatoare, simbol al calatoriei fara intoarcere, dar si linie a frontului - loc al jertfei eroilor.

Masa Tacerii aminteste de mesele destinate mortilor neplecati sau celor veniti „lazile mari. Scaunele asezate la mare distanta sunt parca facute pentru umbrele tacute ale celor ce nu mai sunt. Poarta Sarutului este descrisa de Brancusi insusi ca o trecere catre „lumea de dincolo”.

           Coloana fara Sfarsit este un cantec etern care ne duce cu sine in infinit, o scara catre cer.

           Ansamblul Constantin Brancusi cinsteste moartea eroica, dar in acelasi timp aduce un elogiu vietii nepieritoare.

Axa „Calea Eroilor” are o lungime de circa 1.8 km. Aceasta a fost realizată in 1937-1938 cu fonduri alocate de Liga Natională a Femeilor Romane din Gorj, condusa de Arethia Tatarescu, sotia primului – ministru liberal Gheorghe Tatarescu.

Istoric INP

Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii. INP este condus de un director general, care este și președintele consiliului de administrație și care coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu.

INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.

             Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940).

Read 3804 times