SHARE

Noutăți

Institutul National al Patrimoniului va recepționa trei lucrări efectuate în județul Maramureș

Rate this item
(0 votes)

Institutul Național al Patrimoniului va recepționa lucrările efectuate în județul Maramureș la obiectivele: Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” și Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”


Vineri, 27 Septembrie, în județul Maramureș, vor avea loc trei recepții la finalizarea garanției , la obiectivele : Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, sat Copalnic, Biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului”, sat Lăschia și Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”, sat Valea Stejarului.
Începând cu ora 15:00 va avea loc o conferință de presă în cadrul primăriei Sighetul Marmației.
La evenimente vor fi prezenți dl. Alexandru MURARU, Director General al Institutului Național al Patrimoniului, dl. Anton ROHIAN, Prefect, Prefectura Județului Maramureș, reprezentanți ai INP, autorități locale precum și membri ai societăților care au proiectat și realizat lucrările de reabilitare.
În vederea finalizării lucrărilor, Institutul Național al Patrimoniului a alocat fonduri în cuantum de 1.335.122,49 lei pentru “Biserica „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”, 644.597,15 lei pentru Biserica de lemn „Nasterea Maicii Domnului”, 360.252,90 pentru Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva”.

“Maramureș este unul dintre cele mai bine finanțate județe, în Programul Național de Restaurare, având în vedere cele aproximativ 600 de monumente istorice dintre care opt biserici monument aflate în patrimoniul mondial- UNESCO. În momentul de față, Institutul Național al Patrimoniului finanțează, prin Programul Național de Restaurare, opt obiective aflate în județ: Biserica de Lemn Sf. Nicolae (a Bulenilor), comuna Săliştea de Sus, Biserica de Lemn Sf. Nicolae (a Nistoreştilor) , comuna Săliştea de Sus, Biserica de Lemn Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril Rozavlea, Biserica de lemn Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, Şurdeşti, Biserica de Lemn Cuvioasa Paraschiva, Botiza, Biserica de Lemn Cuvioasa Paraschiva, Poienile Izei, Biserica de Lemn Ucraineană Schimbarea la Față, Ruinele Bisericii Cuvioasa Paraschiva, sat Berinţa. Aceste proiecte reprezintă un act de înțelegere a valorilor culturale și de promovare a patrimoniului național” a declarat Alexandru MURARU, Director General al Institutului Național al Patrimoniului.

Informații de background INP
Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii. INP este condus de un director general, care este și președintele consiliului de administrație și care coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu.
INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.
Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940).

Read 4108 times