SHARE

Noutăți

Astăzi debutează “Serile Patrimoniului Naţional” la Jockey Club Român, Bucureşti

Rate this item
(1 Vote)

Prima ediţie a evenimentului „Serile Patrimoniului Naţional”, organizat de Institutul Naţional al Patrimoniului, are loc astăzi, 20 noiembrie, ora 18, la Jockey Club Român, Bucureşti.

În cadrul evenimentului, dl. Radu BOROIANU, Secretar de Stat în Ministerul Culturii, va susţine prelegerea „Deruta Patrimoniului Naţional”.

“Serile Patrimoniului Naţional” îşi propun să devină o dezbatere lunară, cu scopul de a trage un semnal de alarma în vederea salvagrdării patrimoniului naţional. Personalităţi ale vieţii publice vor pune în discuţie probleme actuale pentru cultura română, mediul educaţional, social sau politic din perspectiva unui domeniu fundamental pentru România.

Temele abordate vor cuprinde atât o trecere în revistă a spaţiului construit înainte şi după 1989, cât şi idei referitoare la mentalităţi, discurs, identităţi, memorie colectivă şi politici culturale.

„«Serile Patrimoniului Naţional» reprezintă o iniţiativă a Institutului Naţional al Patrimoniului de a aduce în faţa publicului teme cotidiene pentru domeniul patrimoniului, dezbătute de personalităţi care au marcat sau activează profund în acest domeniu. Dezbaterea de miercuri va fi o evaluare a stării patrimoniului din perspectiva unui demnitar al statului român, care va vorbi despre problemele acestui domeniu din ultimii 20 de ani. În ediţiile viitoare, care vor fi lunare, vom invita şi oameni marcanţi ai societăţii, istorici, arhitecţi şi chiar personalităţi politice, foşti miniştri sau prim-miniştri în diferite guverne ale României. Totodată, sperăm să putem organiza si dezbateri pe teme actuale, pentru că patrimoniul nu înseamnă doar monumentele istorice, ci tot ce are mai bun o naţiune construit în generaţii.” a declarat Alexandru MURARU, Director General al Institutului Naţional al Patrimoniului.

Invitatul lunii decembrie la „Serile Patrimoniului Naţional” va fi ministrul Culturii, dl Daniel BARBU.

 

Informații de background INP

Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii. INP este condus de un director general, care este și președintele consiliului de administrație și care coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu.

INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.

Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940).

Read 3751 times