SHARE

Noutăți

A treia ediție a evenimentului „Serile Patrimoniului Național” debuteaza marti, 28 ianuarie la Palatul Cesianu-Racoviță

Rate this item
(0 votes)

A treia ediție a evenimentului „Serile Patrimoniului Național", organizat de Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Galeriile Artmark, are loc în data de 28 ianuarie, ora 18, la Palatul Cesianu-Racoviță, București.

În cadrul evenimentului, domnul prof. dr. Adrian CIOROIANU, Decan al Facultății de Istorie, Universitatea București, va susține prelegerea „Istoria ca patrimoniu".

"Serile Patrimoniului Național" reprezintă o dezbatere lunară, cu scopul de a trage un semnal de alarma în vederea salvgardării patrimoniului național. Personalități ale vieții publice vor pune în discuție probleme actuale pentru cultura română, mediul educațional, social sau politic din perspectiva unui domeniu fundamental pentru România.

Temele abordate vor cuprinde atât o trecere în revistă a spațiului construit înainte și după 1989, cât și idei referitoare la mentalități, discurs, identități, memorie colectivă și politici culturale.

„Având în vedere transformările vertiginoase suferite de societatea contemporană, ne propunem ca în această a treia ediție a evenimentului «Serile Patrimoniului Național» să aducem în dezbatere importanța patrimoniului și a istoriei naționale. Astfel, ne dorim să contribuim la crearea unei scheme explicative a perioadelor de tranziție care au avut un impact major și asupra patrimoniului cultural național." a declarat Alexandru MURARU, Director General al Institutului Naţional al Patrimoniului.

__________________________________________________________
Prof. dr. Adrian Cioroianu este un istoric, jurnalist, eseist și om politic român, care a îndeplinit funcția de ministru al afacerilor externe în cabinetul Tăriceanu (în perioada 5 aprilie 2007 - 15 aprilie 2008).
Decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității București, el este autorul mai multor cărți de istorie a României și în special de istorie a României comuniste.

 

Informații de background INP

Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii. INP este condus de un director general, care este și președintele consiliului de administrație și care coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu.

INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele

informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.

Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940).

 

Read 3780 times