SHARE

Noutăți

Comunicat de presă

Rate this item
(0 votes)

Institutul Naţional al Patrimoniului, cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, organizează Consfătuirea naţională a directorilor instituţiilor din domeniul culturii tradiţionale şi al patrimoniului cultural imaterial, ediţia a IX-a, în perioada 17-19 iunie 2014, la Iaşi.
Lucrările consfătuirii vor avea loc la Hotel Moldova din Iaşi.

Proiectul se adresează directorilor din instituţiile naţionale şi judeţene din domeniul culturii tradiţionale şi al patrimoniului cultural imaterial. Această întâlnire, iniţiată în anul 2006, constituie un prilej de dialog direct privind problemele actuale din domeniul de specialitate şi include patru sesiuni, desfăşurate sub genericul Patrimoniul cultural imaterial - modalităţi de păstrare şi protejare.
Vor fi abordate teme de actualitate privind:
- salvgardarea patrimoniului cultural imaterial
- inventarul naţional al patrimoniului cultural imaterial - program naţional prioritar
- programul Tezaure Umane Vii - aplicare şi punere în valoare a laureaţilor
- parteneriate instituţionale şi modalităţi de finanţare.

Programul include, miercuri, 18 iunie a.c., simpozionul cu tema „Salvgardarea patrimoniului cultural imaterial - prioritate naţională şi europeană", organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Iaşi, la Sala Mozart din Palas Mall. La lucrări vor participa şi invitaţi din Republica Moldova şi Ucraina.

Pentru informaţii suplimentare: tel./fax : 021 336 60 73

 

Persoană de contact: Oana Gabriela Petrică - director adjunct, Patrimoniul Cultural Imaterial
e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
tel./fax: 021 317 89 70

 

Informatii de background INP

Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea Ministerului Culturii. INP este condus de Arh. Radu Petre Nastase, care este Director general si Președintele consiliului de administrație și coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării şi executării lucrărilor de consolidare-restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu. INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.

Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940).

Read 3594 times