SHARE

Noutăți

Propunerea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Rate this item
(1 Vote)

Propunerea ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu

pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

 

În data de 19 februarie 2016 se aniversează trecerea a 140 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Este una dintre cele mai potrivite ocazii pentru a readuce în discuție și în actualitate valoarea excepțională a ansamblului Brâncuși de la Târgu Jiu și înscrierea acestuia pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

 

Institutul Național al Patrimoniului și Ministerul Culturii vor relua demersurile de înscriere a sitului în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO prin reluarea dosarului depus în 2014 (consultabil aici ) și  retras în 2015 de Statul Român în urma recomandării de neînscriere (consultabilă aici) a ICOMOS (Consiliul Mondial al Monumentelor și Siturilor).

 

Dosarul depus în 2014: Coperta_Autori.pdf; Rezumat analitic.pdf; Identificare.pdf; Descriere.pdf; Justificarea inscrierii.pdf; Starea de conservare.pdf; Protectie si gestiune.pdf; Follow-up.pdf; Documentare.pdf; Coordonatele autoritatilor responsabile.pdf; Semnatura.pdf; Plan de gestion.pdf; Etude Historique pour le plan urbanistique.pdf; Local Agenda 21.pdf.

 

Recomandarea de neînscriere a ICOMOS: Evaluarea finala ICOMOS 2015_Engleza.pdf; Evaluarea finala ICOMOS 2015_Franceza.pdf.

 

În acest sens ne-am propus refacerea fundamentării științifice a dosarului, cu alocarea atât a resurselor adecvate de timp și competențe, inclusiv prin cooptarea de experți internaționali în domeniu, cât și a resurselor bugetare necesare. În aceste condiții estimăm ca posibilă înaintarea oficială a dosarului către UNESCO cel mai devreme în februarie 2018 cu o depunere spre consultare prealabilă cu Centrul Patrimoniului Mondial în septembrie 2017.

 

Institutul Național al Patrimoniului propune înființarea unui comitet de coordonare care să includă reprezentanți ai Ministerului Culturii, ai Institutului Național al Patrimoniului, ai Ministerului Afacerilor Externe precum și ai Autorităților Locale, comitet care să asigure implementarea coordonată a unei strategii naționale cu privire la acest subiect statuată printr-un program național Brâncuși cu buget propriu.

 

Acesta ar trebui să aibă în vedere atât  elaborarea propriu-zisă a dosarului de către un grup științific competent, cu participare internațională și prin  stabilirea de parteneriate cu instituții relevante din alte țări (în special cu Ministerul Culturii din Franța), cât și asigurarea prezenței subiectului Brâncuși în mediile de specialitate relevante pe parcursul întregii perioade de pregătire a dosarului și pe mai multe paliere: conferințe de înalt nivel internațional (în România și în străinătate), demersuri diplomatice, evenimente culturale locale , acțiuni de promovare a dosarului la reuniunile Comitetului Patrimoniului Mondial din această perioadă și realizarea de materiale și evenimente de prezentare de ținută.

 

Nu în ultimul rând este necesar ca reconsiderarea dosarului să fie corelată cu măsurile de protecție efectivă a ansamblului, cu amenajările de punere în valoare în mod sensibil și demn pentru întregul parcurs al axei, cu măsuri de asanare urbană a contextului/zonei de protecție, cu implementarea reală a unui plan de management, cu gesturi de valorizare indirecte dar importante precum crearea muzeului Brâncuși sau a unui centru de cercetare.  Acestea se vor putea face numai prin implicarea constantă și responsabilă a autorităților locale, partenere indispensabile în acest program. În acest sens salutăm proiectele deja inițiate de Primăria Târgu Jiu și ne exprimăm disponibilitatea de a le sprijini în continuare.

 

 

 

Read 2862 times