SHARE

Noutăți

Proiectul “Monumente şi eroi/Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)”

Rate this item
(0 votes)

Institutul Naţional al Patrimoniului, Direcţia Programe, a obţinut în urma sesiunii de finanţare I/2015-2016 a Administraţiei Fondului Cultural Naţional - AFCN o finanţare pentru proiectul "Monumente şi eroi/Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)"
Acest proiect cultural doreşte să comemoreze printr-o serie de evenimente 100 de ani de la intrarea României (1916) în Primul Război Mondial (1914-1918) în urma căruia se formează România Mare. Proiectul îşi propune să contribuie la păstrarea, promovarea şi protejarea monumentelor memorial-funerare- mausolee/cimitire/monumente/morminte din ţară şi cinstirea memoriei celor care şi-au jertfit viaţa pentru România.
Proiectul doreşte să pună accentul pe valoarea intangibilă a cultului eroilor (a tradiţiei de a respecta, cinsti şi comemora eroii), în ridicarea acestui patrimoniu memorial în perioada interbelică implicându-se comunităţile locale, familia regală, statul român. Societatea "Mormintele eroilor căzuţi în război" (1919) sub înalta ocrotire a Reginei Maria, prezidată de Patriarh, devenită apoi "Cultul Eroilor" în 1927, Aşezământul Naţional "Regina Maria" pentru Cultul Eroilor în 1940, şi azi Cultul Eroilor.
La cererea Reginei Maria, au fost ridicate cruci comemorative dedicate eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, crucea de pe Caraiman, crucea din interiorul bisericii din oraşul Buftea, crucea din centrul oraşului Buftea, numele celor căzuţi vitejeşte în război fiind inscripţionate pe cruci. Tot pe cruce sunt scrise şi cuvintele Reginei Maria: „Nu vărsaţi lacrimi, ci mai bine slăviţi pe eroii voştri pentru ca faima lor să treacă neştirbită din generaţie în generaţie". Acest moment de împlinire naţională nu ar fi fost posibil fără jertfa a circa 330.000 militari români căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă în bătăliile primei mari conflagraţii mondiale.
Acest proiect încearcă să fie un instrument de lucru, prin inventarierea acestor monumente memorial-funerare, dar şi prin readucerea în prim plan a poveştilor de viaţă ale unora dintre eroii primului război, încercând în egală măsură implicarea comunităţilor în preţuirea unor valori fundamentale.

Read 2158 times