SHARE

Noutăți

Tradiţie şi actualitate în ceramica de Horezu

Rate this item
(0 votes)

Tradiţie şi actualitate în ceramica de Horezu,
proiect cultural derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului - Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în perioada martie - septembrie 2016.

Ceramica-de-Horezu forme-si-ornamente-traditionale-th

Proiectul beneficiază de o finanţare acordată de Administraţia Fondului Cultural National, obţinută în sesiunea I - proiecte culturale/2015 - 2016.

Proiectul vizează promovarea tehnicilor asociate producerii ceramicii tradiţionale de Horezu, element înscris de UNESCO, în anul 2012, în Lista reprezentativă a patrimoniu cultural imaterial al umanităţii.
Ceramica de Horezu este un element viu de patrimoniu cultural imaterial, pe care comunitatea locală, prin reprezentanţii săi, îl recunoaşte ca fiind un valoros element de marcă identitară.
Ceramica tradiţională de Horezu, cu o vechime de peste 300 de ani, are, în prezent, funcţii utilitare şi decorative şi este apreciată atât ca obiect uzual, cât şi ca suvenir. Păstrarea şi transmiterea tradiţiei impun promovarea caracteristicilor şi a valorilor ceramicii de Horezu.
Oferta culturală pe care proiectul o propune se adresează comunităţii olarilor, autorităţilor, specialiştilor, precum şi publicului consumator.
Proiectul îşi propune ca obiectiv general realizarea unei radiografii actuale asupra fenomenului, dar şi conştientizarea comunităţilor naţionale şi internaţionale cu privire la valoarea olăriei de Horezu.
În acest scop, proiectul se va adresa atât specialiştilor, cât şi publicului, prin promovarea expoziţională a ceramicii tradiţionale de Horezu.
Institutul Naţional al Patrimoniului beneficiază, pentru găzduirea expoziţiei, de parteneriatul Bibliotecii Naţionale a României, instituţie publică de cultură care susţine consecvent educaţia, arta şi cultura.

 

Cocosul emblema-a-ceramicii-traditionale-de-Horezu-th


 

Read 3250 times