Print this page

Lansarea proiectului „Patrimoniu la răscruce – Digitizarea crucilor de piatră şi a monumentelor de eroi din Primul Război Mondial din judeţul Prahova”

Rate this item
(0 votes)

COMUNICAT DE PRESĂ
Lansarea proiectului "Patrimoniu la răscruce - Digitizarea crucilor de piatră şi a monumentelor de eroi din Primul Război Mondial din judeţul Prahova"
Bucureşti, 6 martie 2017
Asociaţia Eurocentrica, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului din România, Direcţia Judeţeană de Cultură Prahova şi Asociaţia Convergenţe Europene, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova şi Asociaţiei Judeţene "Cultul Eroilor" Prahova, desfăşoară în anul 2017 proiectul "Patrimoniu la răscruce - Digitizarea crucilor de piatră şi a monumentelor de eroi din Primul Război Mondial din judeţul Prahova", care beneficiază de finanţare din partea Ministerului Culturii, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, în cadrul programului "Proiecte Culturale", secţiunea "Patrimoniu cultural material".
Proiectul îşi propune să catalogheze, să digitizeze, să promoveze, să protejeze şi să contribuie la cercetarea primară a crucilor monumentale de piatră ridicate în judeţul Prahova în secolele XVI-XIX şi a monumentelor de eroi căzuţi în timpul Primului Război Mondial, construite de comunităţile locale prahovene între 1920 şi 1940.
Crucile de piatră sunt monumente comemorative de o mare importanţă istorică şi culturală, amintind despre acţiunile în slujba comunităţii derulate de oamenii cu stare sau despre faptele de arme ale domnitorilor. Deşi nu reprezintă un fenomen local, ele fiind o prezenţă constantă la nivel european, în ţări precum Germania, Austria, Franţa sau Irlanda, în spaţiul românesc au o însemnătate aparte, în calitatea lor de izvoare istorice scrise ale unei societăţi în care până târziu oralitatea a fost dominantă în transmiterea informaţiilor de la o generaţie la alta. În acelaşi timp, născute din tradiţia crucilor de piatră, monumentele comemorative moderne sunt un exponent material de marcă al memoriei culturale legate de Primul Război Mondial.
Având în vedere că în 2018 se va serba Centenarul României Moderne, marcându-se 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial (1914-1918), valorificarea culturală a crucilor de piatră şi a monumentelor închinate eroilor acestui război reprezintă în acelaşi timp o modalitate de reînviere a spiritului comunitar în jurul istoriei locale şi naţionale.
"Intenţia noastră este aceea de a aduce o contribuţie necesară la conservarea şi promovarea patrimoniului cultural românesc, concentrându-ne eforturile asupra unei categorii de monumente istorice şi culturale din păcate deseori neglijate. Crucile monumentale de piatră şi monumentele de eroi sunt repere importante pentru istoria şi identitatea comunităţilor locale din România, iar punerea lor în valoare prin digitizare şi accesibilizare online va contribui, sperăm noi, cât mai semnificativ, la sensibilizarea publicului larg faţă de valorile culturii române", a precizat coordonatorul proiectului, Bogdan Şandric.
Pe lângă digitizarea monumentelor în format 2D şi 3D, utilizând cele mai recente soluţii tehnice în domeniu, şi crearea unui catalog online al acestora, disponibil atât pentru cercetători, cât şi pentru publicul larg, proiectul îşi propune şi educarea tinerei generaţiei în spiritul respectului pentru patrimoniul istoric şi cultural local. În acest sens vor fi organizate ateliere cu elevii mai multor şcoli din judeţul Prahova, în cadrul cărora aceştia vor vizita crucile de piatră şi monumentele comemorative interbelice de pe raza propriilor localităţi, vor asista la prezentări privind istoria locală, se vor familiariza cu noţiuni generale de educaţie pentru cultură şi protejarea patrimoniului şi vor putea replica acţiuni specifice necesare pentru conservarea digitală a monumentelor istorice şi culturale.
Persoanele care doresc să semnaleze existenţa unor cruci monumentale de piatră sau a unor monumente de eroi din Primul Război Mondial din judeţul Prahova şi să ofere mai multe informaţii despre istoria acestor elemente ale patrimoniului local, sunt rugate să scrie pe adresa de email Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., completând o fişă de evidenţă cu următoarele rubrici:
Fişă de evidenţă a monumentului
1. Nr.
2. Tip: cruce/monument comemorativ pt. eroi
3. Amplasamentul curent:
a. localitate
b. comuna
c. strada/descrierea amplasamentului
4. Amplasamentul iniţial (dacă au fost mutate):
5. Autor:
6. Foarte scurtă descriere:
7. Tradiţiile locale privind originea crucilor de piatră (ce ştiu oamenii locului despre cine le-a ridicat şi de ce au fost ridicate?):
8. Informaţii bibliografice (studii şi publicaţii monografice edite sau inedite) în care crucea/monumentul sunt menţionate sau studiate.
Foto: Eugen Paveleţ/DJC Prahova

Read 2227 times