SHARE

Noutăți

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a încheiat procesul intern de evaluare și revizuire a Listei Indicative pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial

Rate this item
(0 votes)

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a încheiat procesul intern de evaluare și revizuire a Listei Indicative pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. Rezultatele evaluării realizate de comisia alcătuită de INP, cu invitați internaționali, au fost înaintate către Ministerul Culturii și Identității Naționale - România pentru a fi discutate în Comisia Națională a Monumentelor Istorice și aprobate. Lista va fi anunțată public imediat după decizia Comisiei. Referitor la dosarele aflate deja în pregătire pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial, Brâncuși, Roșia Montană și propunerile de extindere a unor poziții deja existente, Frontierele Imperiului Roman și Sibiu, aducem următoarele noutăți:

▷ În data de 16 martie, cu prilejul comemorării lui Constantin #Brâncuși, la 60 de ani de la dispariția sa, Institutul Național al Patrimoniului va fi prezent, din nou, la Târgu Jiu. Continuă discuțiile cu primăria, cu conducerea și cu consiliul științific al Centrului Brâncuși, pentru a asigura corelarea tuturor acțiunilor întreprinse pe plan local și național, în pregătirea reluării dosarului de nominalizare a Ansamblului monumental de la Tg. Jiu pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial.

▷ Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a confirmat în data de 1 martie faptul că dosarul de nominalizare a Peisajului Cultural Minier #RoșiaMontană pentru Lista Patrimoniului Mondial, transmis oficial de România la începutul acestui an, a întrunit toate cerințele tehnice prevăzute de Ghidul Operațional privind aplicarea Convenției Patrimoniului Mondial. Prin urmare dosarul a fost înaintat către ICOMOS pentru evaluare, iar pe plan național INP poate începe planificarea acțiunilor pentru anul în curs.

▷ În dosarul Limes (Frontierele Imperiului Roman) a fost definitivat Studiul Tematic Internațional care fundamentează propunerea de extindere a poziției deja incluse în Lista Patrimoniului Mondial.

▷ Pentru Sibiu, INP urmează ca în cursul lunilor viitoare să definitiveze noua strategie de abordare a dosarului de nominalizare în urma referatelor ICOMOS.

Read 1849 times