Print this page

Ansamblul Monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu reintră oficial în cursa pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Rate this item
(1 Vote)


Institutul Naţional al Patrimoniului (INP),
Primăria Municipiului Târgu Jiu şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică (INOE) vor semna un acord de cooperare privind refacerea dosarului de nominalizare a ansamblului monumental Calea Eroilor realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi monitorizarea permanentă a acestuia. Acordul are ca principale teme sprijinirea reciprocă a celor trei instituţii, organizarea în comun de acţiuni de promovare a dosarului în rândul publicului şi în mediile ştiinţifice (expoziţii, publicaţii, conferinţe, colocvii), dar şi corelarea şi definitivarea proiectelor ce vizează direct ansamblul sau zona sa de protecţie.
Prezentarea publică a dosarului de nominalizare
Dosarul de nominalizare a ansamblului va fi prezentat publicului vineri, 28 iulie, începând cu ora 11, la Muzeul Judeţean Gorj - „Alexandru Ştefulescu", Târgu Jiu, Str. Geneva nr. 8. Viziunea de revizuire a dosarului şi stadiul elaborării acestuia vor fi explicate şi ilustrate de echipa INP alcătuită din Ştefan Bâlici - director general INP, Irina Iamandescu - Focal Point naţional pentru Convenţia Patrimoniului Mondial, Iosef Kovacs - Şef Serviciu Patrimoniu Mondial şi Barry Gamble - coordonator al dosarului, expert internaţional în patrimoniu mondial, cu vastă experienţă în scrierea de nominalizări şi înscrierea de situri în Lista Patrimoniului Mondial (pentru Marea Britanie, Polonia, Japonia ş.a.) precum şi în consultanţă de specialitate pe acest subiect.
Dosarul de nominalizare anterior, retras de România în 2015, ca urmare a recomandării de neînscriere venită din partea ICOMOS*, şi realizat în limba franceză, a fost tradus integral în limba engleză pentru a permite evaluarea sa de către experţi internaţionali dintr-o plajă profesională şi regională mai largă, majoritar de limbă engleză, mai utilă pentru o evaluare cât mai obiectivă. Redactarea noului Format pentru Lista Indicativă, în conformitate cu cerinţele UNESCO a fost definitivată de INP, cu asistenţa de specialitate a domnului Barry Gamble.
În cadrul aceluiaşi demers a fost achiziţionat domeniul web brancusi.world care urmează să găzduiască site-ul dedicat nominalizării, aflat în construcţie, iar ansamblul a fost promovat în revista de largă circulaţie internaţională World Heritage / Patrimoine Mondial, numărul din iulie 2017, ce a fost distribuit la reuniunea Comitetului Patrimoniului Mondial de la Cracovia. De asemenea, s-au făcut consultări cu experţii Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO şi cu ICOMOS Internaţional pentru clarificarea aspectelor care au dus la recomandarea de neînscriere din 2015.

Noul termen de înaintare a dosarului este ianuarie 2018
Termenul propus pentru reînaintarea dosarului la Centrul Patrimoniului Mondial al UNESCO, în vederea evaluării este sfârşitul lunii ianuarie 2018, precedat de o depunere preliminară, pentru verificarea conformităţii, în toamna acestui an.

Ansamblul Monumental Calea Eroilor a fost realizat de Constantin Brâncuşi între anii 1937-1938, la iniţiativa Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene, pentru a comemora eroii români, militari sau civili, care au murit în timpul Marelui Război în apărarea oraşului Târgu Jiu. În cadrul ansamblului sunt reluate şi interpretate simbolic - de-a lungul unui ax de procesiune ce include Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - unele dintre motivele prezente în sculptura sa: masa si scaunele, sărutul şi coloana fără sfârşit. În rândul sculptorilor moderni, nimeni înaintea lui Brâncuşi nu a realizat o fuziune perfectă între cele două domenii - sculptură şi arhitectură - şi o astfel de revoluţie a convenţiilor spaţiului public prin „includerea" oraşului într-un ansamblu comemorativ.

* Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor, organism consultativ al UNESCO

 

Read 2178 times