SHARE

Noutăți

Anul European al Patrimoniului Cultural 2018

Rate this item
(5 votes)
Conacul Marghiloman de la Hagiești Conacul Marghiloman de la Hagiești SoNoRo Conac 2017

INP anunță lansarea programului național pentru

Anul european al patrimoniului cultural - 2018

 

5 octombrie, 12.30-14.00, ARCUB - Gabroveni

 

Anul 2018 a fost desemnat* „Anul European al Patrimoniului Cultural”, obiectivele sale fiind de a încuraja prețuirea patrimoniului cultural al Europei ca resursă comună, de a conștientiza și sensibiliza opinia publică cu privire la istoria și la valorile comune, precum și de a consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun. Va fi o oportunitate de a se evidenția importanța culturii europene și ceea ce UE poate să facă în privința conservării, a digitizării și a infrastructurii patrimoniului. Se vor organiza evenimente în întreaga Europă, precum și campanii de informare, educare și sensibilizare.

În fiecare ţară Anul European va fi gestionat de către un coordonator național, pentru România acesta fiind Institutul Național al Patrimoniului, care va selecționa, în concordanţă cu obiectivele europene, proiecte și evenimente culturale care să mobilizeze un număr cât mai mare de beneficiari şi să aibă un impact relevant în societate. Se vor evidenția modul în care patrimoniul cultural contribuie la crearea unor comunități puternice, cum creează locuri de muncă și prosperitate, importanța sa pentru relațiile Europei cu lumea și modurile în care patrimoniul cultural poate fi protejat. „Patrimoniul cultural este mai mult decât o amintire din trecut – este cheia viitorului nostru. Un an european al patrimoniului cultural va fi o oportunitate de a crește conștientizarea importanței sociale și economice a patrimoniului cultural și de a promova excelența în acest sector”, a declarat Tibor Navracsics, Comisar European pentru Educație, Cultură și Sport. * prin Decizia (UE) 2017/864 a Parlamentului European și a Consiliului Anul va beneficia de o finanțare dedicată în cadrul programului Europa Creativă - apelul de proiecte de cooperare europeană a fost lansat în data de 18 septembrie 2017, termenul de depunere a proiectelor fiind 22 noiembrie 2017.

Lansarea europeană a Anului va avea loc în data de 6 decembrie 2017 la Milano, în deschiderea Forumului Cultural European. Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, va prezenta Anul European al Patrimoniului Cultural 2018 publicului interesat și potențialilor stakeholderi din domeniu în cadrul unui eveniment de informare.

 

Acesta va avea loc în București la Centrul Cultural ARCUB Gabroveni din str. Lipscani nr. 84-90 în data de 5 octombrie 2017 orele 12.30 - 14.00.

În cadrul acestei sesiuni vor fi prezentate:

  • Cadrul general de desfășurare, prioritățile programului și strategia de comunicare a CE pe acest subiect (INP)
  • Prezentarea modului în care MCIN și INP pot susține sau promova proiecte și evenimente dedicate (MCIN&INP)
  • Prezentarea programului Europa Creativă în cadrul căruia a fost lansat apelul de proiecte dedicat Anului (MCIN-UMP, Biroul Europa Creativă România)
  • Prezentarea Raportului Cultural Heritage Counts for Europe publicat recent și în limba română de Institutul Național al Patrimoniului (INP)

 

Vă rugăm confirmați prezența la eveniment la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. până la data de 4 octombrie, orele 17.00

 

 

 

Anul European al Patrimoniului Cultural

Aflați mai multe despre program consultând pagina web oficială și abonându-vă la newsletter  - aici

Programul Europa Creativă

Apelurile pentru Europa Creativă - 2018 aici, inclusiv pentru proiecte dedicate Anului European al Patrimoniului Cultural.

Forumul Cultural European

Lansarea oficială a Anului european al patrimoniului cultural are loc la Milano, în data de 6 decembrie, în deschiderea Forumului Cultural European. Consultați programul Forumului aici.

Patrimoniul cultural contează pentru Europa

Raportul programului european de cercetare Cultural Heritage Counts for Europe, al cărui sumar executiv în limba română a fost lansat de INP în data de 16 septembrie, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, poate fi consultat aici.

 

Read 8250 times