SHARE

Noutăți

IN MEMORIAM Aurelian Trișcu

Rate this item
(1 Vote)
 Ședința festivă a CNMASI din 8 noiembrie 1990 în cadrul căreia domnului Șerban Cantacuzino i-a fost conferit titlul de membru de onoare. În imagine, de la dreapta la stânga: Radu Popa, Grigore Ionescu, Aurelian Trișcu, Şerban Cantacuzino, Sergiu Iosipescu. Sursa: numărul 1/1991 al BCMI, p. 47 Ședința festivă a CNMASI din 8 noiembrie 1990 în cadrul căreia domnului Șerban Cantacuzino i-a fost conferit titlul de membru de onoare. În imagine, de la dreapta la stânga: Radu Popa, Grigore Ionescu, Aurelian Trișcu, Şerban Cantacuzino, Sergiu Iosipescu. Sursa: numărul 1/1991 al BCMI, p. 47 Autorul fotografiei: Adrian Alexiu


Cu adânc regret aflăm vestea plecării dintre noi a profesorului Aurelian Trişcu, vicepreşedinte şi apoi preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice după dispariţia profesorului Grigore Ionescu.


Absolvent al Facultăţii de Arhitectură în anul 1949 şi al Facultăţii de Filozofie al Universităţii Bucureşti, profesorul Aurelian Trişcu a avut o remarcabilă carieră didactică universitară atât în cadrul Universităţii de Arhitectură din Bucureşti, cât şi în calitate de profesor asociat al Universităţii Ecologice Deva şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.


S-a implicat public în apărarea monumentelor istorice în perioada de sfârşit a regimului comunist prin semnarea, alături de alte personalităţi importante, a unui memoriu trimis postului de radio Europa Liberă care pleda pentru salvarea de la distrugere a satelor româneşti şi împotriva demolărilor caselor vechi din Bucureşti şi marile oraşe ale ţării.


Împreună cu regretaţii Grigore Ionescu şi Radu Popa, alături de alţi apărători ai monumentelor istorice în vremurile de grea cumpănă ale fostului regim, profesorul arhitect Aurelian Trişcu a reuşit refacerea în anul 1990 a Comisiei Naţionale a Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice şi a Direcţiei Monumentelor, Ansamblurilor şi Siturilor Istorice. În următorii ani a fost un neobosit îndrumător al activităţii de protejare şi restaurare a monumentelor istorice, el remarcându-se şi în dificila misiune de racordare a României la instituţiile şi standardele europene. Astfel, a fost membru fondator al ICOMOS România şi primul organizator în ţara noastră al Zilei Porţilor Deschise, eveniment destinat apropierii publicului larg de monumentele istorice.


A rămas până în ultimele clipe alături de noi, de monumentele ţării.


Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Read 1048 times