SHARE

Noutăți

Iași: Expoziția "Drumuri în memorie. Mausoleele"

Rate this item
(0 votes)

Drumuri în memorie. Mausoleele este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul programului Centenar. Proiectul inițiat de Institutul Național al Patrimoniului se înscrie în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și are ca scop valorificarea și promovarea în spațiul public, deopotrivă la nivel național și european, a patrimoniului comemorativ, în mod specific al mausoleelor conectate Primului Război Mondial și unirii din 1918, aflate pe teritoriul României.

Partenerii acestui proiect sunt: Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, Muzeul Vrancei din Focșani, Complexul Muzeal Național Moldova, Arhivele Militare Naționale Române, Centrul Cultural Toplița, Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din Giurgiu.

Obiectivul central al proiectului este acela de a clarifica și disemina funcția de spații mnemonice a celor 16 mausolee existente în România, de a promova patrimoniul comemorativ și educația în domeniul istoric și cultural a generațiilor actuale, și, cu precădere, a tinerilor, prin intermediul unei serii variate de activități facilitând procesul de actualizare a semnificației mausoleelor aduse în discuție.

Un alt obiectiv are în vedere parcursul personalităților militare implicate în Primul Război Mondial, ale căror biografii și contribuții vor fi prezentate într-un album.

Proiectul care include o serie de evenimente: expoziții - vernisaj, mese rotunde și lansarea albumului si paginii web dedicat acestor monumente, continuă cu vernisajul de la Muzeul Unirii Iași, str. Lăpușneanu 14, din data de 16 noiembrie 2018, ora 13. Evenimentul va fi realizat de Institutul Național al Patrimoniului în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova.

Read 822 times