SHARE

Noutăți

Apel pentru contribuţii RMI 2019. Patrimoniul recent 1945-1989

Rate this item
(3 votes)
Foto: Casa Scânteii, astăzi Casa Presei Libere, Arhiva Departamentului Istoria și Teoria Arhitecturii & Conservarea Patrimoniului Cultural, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București Foto: Casa Scânteii, astăzi Casa Presei Libere, Arhiva Departamentului Istoria și Teoria Arhitecturii & Conservarea Patrimoniului Cultural, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București


Arhitectura perioadei comuniste reprezintă încă, după 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, o moştenire incomodă şi greu de asumat. Cercetarea asupra arhitecturii şi manifestărilor artistice ale acestei perioade, deşi începută, are încă multe lacune, lăsând zone insuficient explorate. Înţelegerea acestei producţii arhitecturale din strict perspectiva valorii sale funcţionale şi excluderea abordării sale prin prisma unor posibile valori culturale au avut drept consecinţă ignorarea, modificarea, alterarea sau chiar dispariţia clădirilor / ansamblurilor / monumentelor de for public ale perioadei recente. Este de notat faptul că din ce în ce mai multe iniţiative din mediul internaţional (şi nu numai) au în vedere evaluarea, protejarea şi abordarea din perspectivă patrimonială a arhitecturii perioadei moderne, realizată în special după Al doilea război mondial, indiferent de contextul geografic sau politic care le este asociat.

Revista Monumentelor Istorice propune orientarea dosarului tematic asupra problematizării şi reevaluării manifestărilor artistice şi arhitecturale româneşti din perioada recentă din perspectiva patrimoniului. Aşteptăm, astfel, contribuţii care să pună în dezbatere chestiuni care privesc evaluarea şi posibilităţile de îmbunătăţire a sistemului de protejare ale acestui patrimoniu. De asemenea, aşteptăm contribuţii care să pună în lumină, prin abordări generale sau monografice, fragmente mai puţin cunoscute, fie că este vorba de manifestări rămase în umbra celor oficiale sau care pot fi asociate dizidenţei. Considerăm de interes pentru dosarul tematic al acestui număr deopotrivă articole care să ia în considerare o analiză generală sau punctuală din perspectiva tehnicilor de construcţie şi a posibilităţilor de restaurare a patrimoniului recent şi chiar din perspectiva intervenţiilor recente asupra patrimoniului istoric. Sunt, în aceeaşi măsură, relevante pentru dosarul tematic articole care să deschidă discuţii referitoare la documentarea şi diversele tipuri de mărturii şi arhive care ţin de patrimoniul acestei perioade.

Sunt, de asemenea, aşteptate propuneri de recenzii pentru lucrări publicate în ţară sau în mediul internaţional, care se circumscriu subiectului dosarului tematic.

Precizări pentru autori

Pentru acceptarea articolelor finale este necesară trimiterea unui rezumat de 250-300 de cuvinte până la data de 30 septembrie 2019. Autorii contribuţiilor selecţionate vor primi răspunsul de acceptare până la 15 octombrie 2019. Textele finale, însoţite de un rezumat într-o limbă de circulaţie internaţională, sunt aşteptate nu mai târziu de 31 noiembrie 2019.

Materialele propuse pentru publicare vor fi trimise la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea., unde se pot de asemenea solicita detalii sau informaţii suplimentare.
Întinderea textelor care vor fi publicate în Revistă este de aproximativ 4000-5500 de cuvinte. Textele vor respecta normele de redactare, detaliate pe pagina web a Institutului, la rubrica „Publicaţii" şi pot fi ilustrate cu imagini alb-negru sau color, la o rezoluţie de 300 dpi; imaginile vor fi însoţite de explicaţii. Deţinerea dreptului de publicare a imaginilor folosite este obligatorie, iar obţinerea acestuia revine autorilor.

Titlul lucrării va fi redactat atât în limba română, cât şi într-o limbă de circulaţie internaţională. Pagina de titlu va include de asemenea numele autorului, cu titluri academice, afiliere profesională şi adresă de e-mail. Textul va fi însoţit de maximum 10 cuvinte-cheie, redactate atât în limba română, cât şi într-o limbă de circulaţie internaţională, un sumar de maximum 150 de cuvinte în limba română şi un sumar extins, de 500-600 de cuvinte, într-o limbă de circulaţie internaţională.

Evaluarea colegială

După primirea articolelor la redacţie va fi verificată conformitatea acestora cu normele de redactare (evaluare internă, realizată de către redactorii de număr). După verificarea de conformitate, evaluarea articolelor este realizată în sistemul double-blind peer review, conducând la una dintre opţiunile: 1) publicare necondiţionată; 2) publicare sub rezerva efectuării unor modificări, precizate detaliat; 3) respingere.
 

http://revistamonumenteloristorice.ro/

Read 265 times