SHARE

Noutăți

Galați: expoziția Back Up - Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice

Rate this item
(1 Vote)

Back up - Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice

Institutul Naţional al Patrimoniului a iniţiat un proiect multianual, cofinanţat de AFCN, ce are ca scop conservarea, protejarea şi valorificarea uneia dintre cele mai importante arhive istorice din România, arhiva Comisiunii Monumentelor Istorice.

In parteneriat cu Muzeul de Istorie „Paul Păltănea" din Galaţi, în data de 18 decembrie 2019, ora 12, va avea loc vernisarea expoziţiei Back Up - Valorificarea arhivei istorice a Comisiunii Monumentelor Istorice, la sediul Centrului Multicultural „Dunărea de Jos", Str. Domnească nr. 61. Expoziţia va fi deschisă până în data de 12 ianuarie 2020.
Expoziţia cuprinde 12 panouri foto-documentare ce reflectă activitatea prodigioasă a reprezentanţilor Comisiunii Monumentelor Istorice şi a problemelor discutate de aceştia.
De-a lungul celor 55 de ani de existenţă (1892-1948), Comisiunea Monumentelor Istorice, a adunat o arhivă ce reprezintă un uriaş depozit de informaţii istorice, studii istorice, devize, relevee, planuri, discuţii, decizii, ce sunt conţinute în aceste dosare, referitoare la problemele de restaurare, conservare şi punere în valoare a monumentelor istorice.

Din problematica variată a Comisiunii Monumentelor Istorice, am ales să ilustrăm activitatea prodigioasă a Preşedinţilor acesteia, precum şi a unora dintre membrii marcanţi, a discuţiilor purtate, a punctelor de vedere exprimate, precum şi a problemelor pe care le-au avut de înfruntat.

Printre rezultatele acestui proiect se pot enumera scanarea şi digitizarea a 20.000 de documente ce aparţin arhivei Comisiunii Monumentelor Istorice, precum şi a 5000 de fotografii din fototeca Institutului Naţional al Patrimoniului.

În afara rezultatelor tehnice ale proiectului, cea mai importantă realizare este salvarea şi păstrarea acestei arhive, în condiţii de siguranţă maxime şi păstrarea unor copii digitizate în condiţii optime, sigure. Enorma bogăţie informaţională existentă va putea fi punctul de plecare al unor teme de cercetare variate, pornind de la problemele stringente ale restaurării, până la cele legate de tehnici şi de materiale de construcţie, la soluţii legate de restaurări, de consolidări, de întreaga problematică a monumentelor istorice.


Manager de proiect,
Daniela Mihai

 


 

Read 9318 times