SHARE

Noutăți

Susținem Manifestul Alianței Europene a Patrimoniului

Rate this item
(8 votes)

Institutul Naţional al Patrimoniului anunţă semnarea şi susţinerea Manifestului elaborat de Alianţa Europeană a Patrimoniului (European Heritage Alliance) în contextul provocărilor curente generate de pandemia COVID-19, respectiv de repornirea şi reconstrucţia societăţ ii şi economiei europene şi globale.

Intitulat Patrimoniul cultural - catalizator pentru viitorul Europei, manifestul comunităţii profesionale din domeniu subliniază rolul central pe care cultura şi patrimoniul cultural îl pot avea în procesele de reconstrucţie - pe baze sustenabile şi incluzive - ale societăţilor europene imediat după depăşirea crizei sanitare.

Deşi se află sub presiune considerabilă în contextul impactului pandemiei COVID-19, fiind unul dintre domeniile cele mai afectate - alături de turism, producţiile şi evenimentele culturale -, acest sector este în măsură să ofere o serie de soluţii la provocările cu care statele şi Uniunea Europeană încep deja să se confrunte.

Ştim cât de urgente şi profunde sunt problemele cu care sectorul patrimoniului cultural se confruntă acum, în Europa şi în ţara noastră. Este cu atât mai important ca liderii noştri politici şi societatea să se ralieze mesajului european şi să recunoască acestui sector meritele şi rolul potenţial pe care-l poate avea în reclădirea reţelelor sociale şi economice atât de necesare pentru rezilienţa comunităţilor - fie ele locale, regionale sau internaţionale.

Vă invităm să parcurgeţi documentul integral aici (RO, ENG) şi vă încurajăm să-l semnaţi aici şi să susţineţi, astfel, şi la nivel local, acest mesaj despre importanţa culturii şi patrimoniului în repornirea pe baze mai echitabile şi mai sustenabile a societăţii noastre.

Manifestul Alianţei Europene a Patrimoniului trasează principalele modalităţi prin care sectorul patrimoniului cultural poate contribui la redresarea Europei şi solicită instituţiilor Uniunii să ofere acestuia un rol central în strategia pentru viitorul Europei.

De la importanţa conţinutului cultural şi a patrimoniului în mobilizarea încrederii cetăţenilor şi pentru bunăstarea acestora, la rolul cardinal jucat de moştenirea culturală europeană în conturarea unei identităţi puternice şi a unei "Uniuni Europene a Valorilor Împărtăşite" şi până la contribuţia dovedită a patrimoniului cultural în procese de regenerare urbană şi rurală, în dezvoltarea de forme de turism inovatoare şi sustenabile şi nu în ultimul rând la modele de adaptare la schimbările climatice şi Pactul Ecologic European (European Green Deal) - specialiştii patrimoniului propun 7 căi interconectate prin care Europa poate renaşte pe baze mai echitabile şi mai "verzi" pornind de la moştenirea culturală comună. Le trecem în revistă, pe scurt, mai jos:
1. Cultura şi patrimoniul sunt ingrediente importante ale stării de bine şi ale calităţii vieţii. Investiţia în patrimoniul cultural reprezintă o investiţie în sănătatea publică şi în calitatea vieţii cetăţenilor.
2. Patrimoniul cultural reprezintă o ancoră şi o busolă identitară necesară în contextul infodemiei şi manipulărilor populiste. Europa este o uniune a valorilor împărtăşite, iar identitatea europeană un atu pentru viitoarea reconstrucţie politică, economică, socială.
3. Patrimoniului cultural digital - deschizător de drumuri pentru transformarea digitală a societăţii. Ceea ce în plină criză sanitară a oferit resurse morale şi de optimism europenile, poate servi drept model şi punct de plecare pentru transformarea digitală - pe baze etice şi umaniste - a întregii societăţi.
4. Patrimoniul cultural - resursă şi parte integrantă pentru Pactul Ecologic European. Deşi afectat de schimbările climatice, patrimoniul cultural conţine, prin cunoaşterea acumulată şi practicile tradiţionale conservate, răspunsuri valoroase la nevoia de adaptare şi de compensare a efectelor negative. Dimensiunea culturală a transformării "verzi" a societăţii trebuie asumată pe deplin în cadrul Pactului Ecologic European (European Green Deal).
5. Patrimoniul cultural - resursă parte integrantă pentru proiecte de regenerare urbană şi rurală. În perspectiva pierderii dramatice de locuri de muncă, investiţiile în regenerarea prin patrimoniu a zonelor urbane şi rurale pot porni şi amplifica recuperarea socială şi economică a Europei. Există studii de caz ce demonstrează deja rolul patrimoniului în procese de regenerare şi dezvoltare locală de pe cuprinsul continentului.
6. Patrimoniul cultural - resursă şi parte integrantă a inovării turismului şi a regândirii sale pe baze mai durabile.
7. Uniunea Europeană a Valorilor Împărtăşite inspiraţie şi premisă pentru solidaritate globală. Cultura şi patrimoniul cultural sunt factori cheie în promovarea unor valori precum respectul, înţelegerea şi încrederea, ca premize pentru solidaritate şi cooperare globală.
Documentul a fost înaintat cu ocazia Zilei Europei, 9 mai 2020, de către o reţea vastă de organizaţii europene şi mondiale active în domeniul larg al patrimoniului cultural şi continuă să fie semnat şi asumat de organizaţii şi instituţii naţionale şi regionale din întreaga lume - printre care ne bucurăm să ne numărăm.

Încurajăm semnarea (aici) şi distribuirea Manifestului Alianţei Europene a Patrimoniului de către orice organizaţie şi specialist din domeniul culturii şi patrimoniului ce împărtăşeşte principiile enunţate şi îşi doreşte ca acest sector să joace un rol central în schimbările ce vor interveni foarte curând în societate. Vă mulţumim pentru susţinere!

  

Read 7248 times