SHARE

Noutăți

[Editura Patrimonia] Biserici și comunități din Sălaj, Bogdan llieș - lansare online

Rate this item
(2 votes)

Institutul Naţional al Patrimoniului vă invită să participaţi, vineri 22 mai, ora 17:00, la lansarea online a celui mai recent produs editorial al editurii Patrimonia: Volumul Biserici şi comunităţi din Sălaj. Construcţii de edificii de cult româneşti (1848-1945) semnat de Bogdan Ilieş.

Proiectul editorial, co-finanţat din Timbrul Arhitecturii (Ordinul Arhitecţilor din România) 2019, mijloceşte o incursiune în viaţa strâns legată de biserică a comunităţilor din zona Sălajului în perioada 1848 -1945.

„Pe de o parte, autorul studiază fenomenul de înlocuire a vechilor construcţii de lemn cu cele din material durabil, indică modelele de inspiraţie pentru noile lăcaşe de cult şi explică motivele ridicării de noi biserici comunitare. Pe de altă parte, autorul reconstituie cadrele administrative, economice şi juridice în care s-au făcut aceste proiecte colective şi distinge rolurile jucate de clerici, ctitori şi meşteri în rezultatul final. (...) Bogdan Ilieş a adunat şi ordonat cu o migală de detectiv date istorice din aproape trei sute de comunităţi, din surse extrem de diverse, împrăştiate prin multe locuri îndepărtate şi greu accesibile, unele dintre ele salvate de autor înainte de a dispărea definitiv. Astfel, volumul de faţă ne oferă o bogăţie impresionantă de informaţii inedite, structurate în câteva perspective esenţiale. Unele aspecte surprinse, cum sunt spre exemplu cele legate de ctitori şi meseriaşi, au fost prea puţin tratate până acum, iar altele, precum cele administrative, economice şi juridice, deschid drumul spre noi cercetări. Cartea zugrăveşte pentru prima dată un tablou general, coerent, al arhitecturii sacrale din ţinutul Sălajului, între premodern şi modern. În final, autorul subliniază ataşamentul comunităţilor faţă de valorile trecutului şi angajamentul salutar al unor specialişti şi al unor instituţii, care au făcut posibilă păstrarea unui număr semnificativ de biserici vechi de lemn şi de zid" Alexandru Baboş, în prefaţa volumului.

Discuţia de vineri, 22 mai, îi va drept invitaţi, alături de autorul volumului, domnul Bogdan Ilieş, pe doamna Greta Miron - istoric, conferenţiar al Facultăţii de Istorie şi FIlosofie, Istorie medievală şi istoriografie din Cluj-Napoca şi pe domnul Alexandru Baboş, arhitect, doctor în istoria arhitecturii la Universitatea Lund, expert în patrimoniul cultural.

Conferinţa va fi moderată de Ştefan Bâlici, arhitect, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului şi va fi transmisă live şi disponibilă ulterior ca înregistrare pe pagina Facebook a INP. Mai multe detalii, aici: https://bit.ly/3bPahIf.

Despre autorul volumului Biserici şi comunităţi din Sălaj. Construcţii de edificii de cult româneşti (1848-1945)
Bogdan Ilieş
- doctor în istorie al Institutului de Istorie „George Bariţiu" din Cluj-Napoca cu o teză ce a avut drept subiect bisericile româneşti din Sălaj. Autorul are preocupări în cercetarea şi documentarea bisericilor de lemn din România, de peste 12 ani, fiind autor/coautor al unor articole în reviste de specialitate. Începând cu 2015 s-a implicat alături de alţi specialişti din zona Transilvaniei şi a Banatului în diverse şantiere de restaurare sau punere în siguranţă a unor biserici de lemn înscrise în Lista Monumentelor Istorice. Totodată, este vicepreşedinte al Asociaţiei „Arhaic" care gestionează în zona Sălajului programul civic de salvgardare a patrimoniului cultural construit „Ambulanţa pentru Monumente".

Despre vorbitorii invitaţi

Greta Monica Miron
- doctor în istorie la Universitatea „Babeş-Bolyai" (1992-1998) cu cercetarea ‘’Unirea religioasă şi românii din Transilvania. Evoluţia instituţională, religioasă şi culturală (1697-1783)" şi cadru universitar în cadrul Facultăţii de Istorie şi FIlosofie, Istorie medievală şi istoriografie (din 1991) al aceleiaşi instituţii, în prezent, conferenţiar, Greta Miron s-a remarcat în special prin cercetările privind Biserica unită din Transilvania în secolul al XVIII-lea - aspecte privitoare la evoluţia instituţională şi definirea identitară a acesteia.

Alexandru Baboş - arhitect, doctor în istoria arhitecturii la Universitatea Lund, expert în patrimoniul cultural. Membru al consiliului ştiinţific al Institutului Naţional al Patrimoniului din România din 2017, membru al Academiei de Patrimoniu al Ordinului Arhitecţilor din Suedia din 2019 şi, în prezent, stadsantikvarie la primăria municipiului Linköping, Suedia, Alexandru Baboş este cunoscut publicului de specialitate mai ales prin studiile şi cercetările efectuate în legătură cu arhitectura europeană de lemn, îndeosebi în regiunea carpatică.

Biserici şi comunităţi din Sălaj. Construcţii de edificii de cult româneşti (1848-1945)
Editori: Ştefan BÂLICI; Alexandru MEXI
Redactori: Florentina MUREA-MATACHE; Eugenia PETRE
Traducere în limba engleză: Magda TEODORESCU
Traducere în limba maghiară: Iosef KOVACS
Graphic design/DTP: Octavian CARABELA
Producţie: Artix Plus
Tiraj: 500
Volum apărut cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, din Timbrul Arhitecturii.

Volumul are preţul de vânzare de 17,98 lei +TVA şi - datorită restricţiilor prilejuite de starea de alertă - poate fi achiziţionat exclusiv prin comandă online la Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. şi virament bancar, urmând ca distribuirea să se facă prin curier.

 

Read 9037 times