SHARE

Noutăți

[PNR2020] Recepție lucrări restaurare Biserica Nicoriță, Iași

Rate this item
(4 votes)
Foto Biserica Nicoriță, februarie 2010 Foto Biserica Nicoriță, februarie 2010 credits Alexandru Losonczy


La data de 18 august 2020 a avut loc recepţia lucrărilor în cadrul proiectului de restaurare a "Bisericii Nicoriţă" din Iaşi - monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice sub codul IS-II-m-B-03956 - finanţat prin Programul Naţional de Restaurare, elaborat şi gestionat de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP).

La receptie au participat reprezentanţi ai INP, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi, Inspectoratului Judeţean în Construcţii Iaşi, Primăriei Municipiului Iasi şi preotul paroh al Parohiei "Sfântul Mucenic Ioan cel Nou" Nicoriţă.

Lucrarile au fost executate de SC CONSTRUCTII UNU SA Iaşi în baza Autorizaţiei de Construire nr. 538 din 03.04.2007, iar valoarea lucrărilor este de 2.538.826 lei - fonduri alocate în perioada 1999 - 2020, când s-au succedat numeroase perioade marcate de lipsa finanţării sau de neclarităţi juridice ce au perturbat procesele de proiectare, contractare şi execuţie lucrări.

Biserica Nicoriţă, de pe strada cu acelaşi nume din catierul estic al Iaşului - Tătăraşi - a fost ctitorită în anul 1626 de către hatmanul Nicoară Baltag, şi soţia sa, Teodosia, sora lui Miron Barnovschi. Hramul bisericii este Sfântul Ioan cel Nou, sărbătorit pe 2 iunie.

Pe locul acestei biserici, a existat în trecut o alta, din lemn, cu acelaşi hram, şi care fusese construită dupa anul 1402, când domnitorul Alexandru cel Bun întâmpina la Iaşi moaştele Sfântului Ioan cel Nou. În trecut, această biserică a aparţinut breslei seidacarilor şi teslarilor, meşteri ce locuiau pe această colină - atunci împădurită - a Iaşului.

Biserica actuală a suferit mai multe modificări, cele mai importante fiind cele din 1858, când a fost construită stăreţia sub îndrumarea arhimandritului Athanasie, din 1926, când a fost reconstruită o parte din casa parohială şi a fost realizată pictura interioară şi din 1968.


 

Read 8794 times