SHARE

Noutăți

Termen limită și calendar nou pentru Apelul de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea I / 2021)

Rate this item
(0 votes)

Termen limită şi calendar nou pentru Apelul de proiecte finanţate prin Timbrul Monumentelor Istorice (sesiunea I / 2021)
Subprogramele "Timişoara Capitală Europeană a Culturii" &
"Reşiţa - 250 de ani de siderurgie"


Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă un nou termen limită pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul apelurilor de proiecte finanţate din Timbrul Monumentelor Istorice (TMI 2021) - subprogramele dedicate Reşiţei, respectiv Timişoarei.

31 martie a.c. este noul termen limită pentru depunerea, în platforma dedicată, a proiectelor în cadrul subprogramelor:
>> "Reşiţa. 250 de ani de siderugie" pentru protejarea patrimoniului industrial - lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (1.000.000 lei buget total disponibil);
>> "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii" lucrări de întreţinere şi reparaţii curente (1.000.000 lei buget total disponibil).

Termenul limită pentru finalizarea proiectelor rămâne cel de 31 octombrie 2021.

Noul calendar al Apelului TMI 2021 pentru subprogramele menţionate

 

Perioada Activitatea
25 ianuarie - 31 martie 2021 (ora 16:00) Depunerea online a proiectelor
1 - 19 aprilie Verificarea administrativă a proiectelor depuse (inclusiv solicitarea, primirea şi verificarea clarificărilor)
20 aprilie Afişarea pe site-ul INP a rezultatului selecţiei administrative
21 aprilie - 20 mai Evaluarea proiectelor
21 mai Afişarea pe site-ul INP a rezultatului evaluării dosarelor
24 - 25 mai Depunere contestaţii
26 - 31 mai Soluţionare contestaţii
2 iunie Afişarea pe site-ul INP a rezultatului final al evaluării dosarelor
3 iunie - 14 iunie Semnarea contractelor
Data semnării contractului - 31 octombrie Implementarea proiectelor


Extinderea termenului limită iniţial (1 martie 2021) răspunde semnalărilor primite cu privire la dificultatea pregătirii de cereri de finanţare pentru imobile cu mulţi proprietari - cazul majorităţii clădirilor vizate de acest apel, de exemplu imobile de raport din cartierele istorice ale Timişoarei - , la care se adaugă noutatea şi lipsa experienţei în ce priveşte construirea unor proiecte de intervenţie asupra patrimoniului industrial (Reşiţa. 250 de ani de siderurgie).

Reamintim că la această categorie se primesc propuneri de proiecte pentru:
• lucrări de refacere a integrităţii şi funcţionalităţii sistemelor de acoperire (ex. şarpante, învelitori, decoraţii) şi a sistemele de evacuare a apelor pluviale (ex. jgheaburi, burlane, vazoane, sisteme de prindere); includ şi lucrări pentru instalarea de sisteme paratrăsnet;
• lucrări la finisajele exterioare (asigurare, integrare şi completare a finisajelor); pot include şi mici lucrări de restaurare de componente artistice, integrate în aparatul decorativ al faţadelor;
• lucrări la tâmplăriile ext erioare - porţi, ferestre, vitrine, obloane (înlocuiri locale ale elementelor sau părţilor din elemente componente care sunt deteriorare grav; completări; completare / refacere a finisajelor);
• instalarea de elemente de signaletică (semnalizare de monument istoric / casă memorială / element al unui circuit cultural etc.);
• lucrări dedicate monumentelor de for public, inclusiv amenajarea spaţiului adiacent.


Documentele şi informaţiile necesare pentru a depunde un proiect în cadrul subprogramului "Timişoara Capitală Europeană a Culturii" sunt disponibile urmând acest link.

Documentele şi informaţiile necesare pentru a depunde un proiect în cadrul subprogramului "Reşiţa. 250 de ani de siderurgie" sunt disponibile
urmând acest link.
Pentru detalii şi clarificări, e-mail la adresa
Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. sau telefon, la numărul: 021-336.60 interior 114 (în timpul orelor de program).

Potenţialii beneficiari sunt invitaţi, de asemenea, să se aboneze la notificările despre Apelurile de finanţate prin Timbrul Monumentelor Istorice, aici: https://bit.ly/3ppjcaH.


Despre Timbrul Monumentelor Istorice

Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) este o taxă extrabugetară destinată finanţării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice. Timbrul monumentelor istorice se aplică în procent de 2% asupra vânzărilor de produse şi servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice şi se percepe de la operatorii economici, editori sau producători, de la proprietari, titulari ai dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra imobilelor situate în zona de protecţie a monumentelor istorice în zonele construite protejate sau de la beneficiarii veniturilor realizate, după caz.

Dat fiind că scopul instituirii Timbrului Monumentelor Istorice este stimularea protejării patrimoniului construit, proprietarii sau operatorii economici care contribuie în mod direct la protejarea unor monumente istorice cu o sumă cel puţin egală cu cea calculată pentru Timbrul Monumentelor Istorice sunt exceptate de la plată.

Printre cei mai mari contribuabili la fondul Timbrului Monumentelor Istorice în anul precedent (2019) menţionăm instituţii precum Teatrul Naţional din Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti sau Turism Felix SA - Băile Felix, în timp ce în categoria exceptaţilor de la plata taxei care au contribuit la protejarea monumentelor istorice dorim să nominalizăm în mod special Compania de Administrare a Domeniului Bran, Teatrul Gong din Sibiu şi Biserica Evanghelica fortificată din satul Viscri, jud. Braşov.

Mai multe informaţii despre Timbrul Monumentelor Istorice sunt disponibile urmând acest link.

Read 6137 times