SHARE

Noutăți

Astăzi încep Zilele Europene ale Arhelogiei 18-20 iunie 2021

Rate this item
(2 votes)


Astăzi încep Zilele Europene ale Arhelogiei 18-20 iunie 2021

Institutul Naţional al Patrimoniului recomandă activităţile cu public organizate anul acesta de specialişti în situri arheologice şi spaţii muzeale din judeţele Alba, Arad, Constanţa, Hunedoara, Sibiu, Teleorman, Tulcea precum şi la Bucureşti sau în mediul online

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), în calitatea sa de coordonator naţional al Zilelor Europene ale Arheologiei, invită publicul şi specialiştii la un weekend prelungit de descoperiri.

Începând de astăzi, vineri 18 iunie şi până duminică 20 iunie, toţi cei interesaţi să descopere patrimoniul arheologic sub ghidajul cercetătorilor şi specialiştilor din muzee, pot alege din cele peste 18 activităţi şi evenimente înscrise în programul acestei ediţii.

Este cea mai consistentă participare a României de până acum la această sărbătoare a arheologiei, marcată anul acesta în toate cele 47 state membre ale Consiliului Europei.

Programul ediţiei 2021 a Zilelor Europene ale Arheologiei în România conţine activităţi şi evenimente deopotrivă online cât şi cu desfăşurare în situri arheologice sau spaţii muzeale ce pot fi deschise în condiţii de siguranţă.
Insert cover dezbatere ApT

Începem seria recomandărilor cu o nouă ediţie a conferinţelor Arheologia pentru toţi şi explorarea unui castru roman cum nu se poate mai potrivite pentru sărbătoarea europeană a arheologiei din acest început de vară: Descoperim Castrul roman de la Potaissa, Turda (jud. Cluj), şi detaliile scoase la iveală de cei peste 50 de ani de cercetare arheologică derulate în acest sit aflat pe graniţa fostului Imperiu Roman (LIMES). Ne bucurăm, în plus, în această lecţie de istorie accesibilă curioşilor cu vârsta de peste 14 ani :), de ghidajul atent al domnului Sorin Nemeti, Conferenţiar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Departamentul de Istorie Antică şi Arheologie.


Imaginea surprinde săpăturile la termele castrului (din latină, thermae). Haideţi cu noi - astăzi, 18 iunie, începând cu ora 16:00 - să aflaţi ce face interesant acest sit aheologic, cu termele sale întinse pe 2.700 mp - cele mai mari therme militare cercetate în Dacia. Evenimentul va fi difuzat LIVE online, pe pagina Institutului Naţional al Patrimoniului. Detalii, aici.

Ce se întâmplă în ţară de Zilele Europene ale Arheologiei?

De la pasionaţi la viitori iubitori ai arheologiei, aflaţi abia la prima întâlnire cu domeniul, există un eveniment pentru fiecare, graţie organzatorilor de cercetări arheologice din ţara noastră şi mobilizării de a deschide acest domeniu în faţa unui public cât mai divers şi mai numeros.

De la ateliere de ceramică romană glazurată de Apulum sau workshop-uri de restaurare la cursuri de scriere (şi inscripţionare de mesaje ... de dragoste) în limba latină; de la expoziţii de jucării antice şi ateliere de creaţie adresate copiilor, la proiecţii de filme de arheologie experimentală - de exemplu, un documentar despre tatuaje arhaice -; de la întreceri şi jocuri de-a "Dacii şi Romanii" la sesiuni de re-enactment al unor scene istorice din vremea Legiunii XIII Gemina sau ale scene de viaţă cotidiană în aşezările dacilor sau romanilor; de la probat armuri istorice la degustări culinare tematice (curioşi de mâncarea soldăţească de legiune romană?); de la tururi ghidate în situri UNESCO sau în colecţii de obiecte arheologice rare şi chiar o vânătoare de comori în muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane - cele trei zile dedicate Arheologiei promit că au cu ce să transforme vizitatorii în exploratori pasionaţi.


Programul complet al activităţilor poate fi consultat pe zilelearheologiei.patrimoniu.ro.

Mulţumim institutelor de cercetare, universităţilor, muzeelor naţionale, regionale, judeţene, locale şi cele de sit, laboratoarelor, organizaţiilor neguvernamentale, centrelor de cercetare şi autorităţilor publice locale şi tuturor celor implicaţi direct sau indirect în cercetări arheologice care au făcut posibile aceste activităţi care promovează Arheologia.


Nevoia unor astfel de acţiuni de traducere, explicare şi promovare a universului arheologiei şi de familiarizare a publicului nespecializat cu acest domeniu complex a primit un prim răspuns formal odată cu organizarea, în Franţa, a Zilelor Naţionale ale Arheologiei. Prima ediţie a avut loc în 2010 la iniţiativa Ministerului Culturii francez şi sub coordonarea Institutului Naţional de Cercetări Arheologice Preventive (L’Institut national de recherches archéologiques préventives - INRAP). Sărbătoarea anuală a arheologiei s-a extins treptat, ajungând, în 2019, în alte 17 ţări europene (Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Republica Irlanda, Slovenia, Slovacia, Spania, Elveţia, Regatul Unit), iar din 2020 marcăm Ziua Europeană a Arheologiei şi în România.Despre Zilele Europene ale Arheologiei în România

INP a fost desemnat coordonator naţional al Zilelor Europene ale Arheologiei de către Ministerul Culturii din Franţa şi Institutul Naţional de Cercetări Arheologice Preventive (L’Institut national de recherches archéologiques préventives - INRAP), coordonatorul Zilelor Naţionale ale Arheologiei în Franţa încă din anul 2010. Din 2020, România este unul dintre cele 47 de state membre ale Consiliului Europei invitate să preia ştafeta Zilelor Naţionale ale Arheologiei, iar prima ediţie a Zilelor Europene ale Arheologiei în România a fost sărbătorită prin implicarea unor instituţii publice şi a unui ONG cu atribuţii în domeniul arheologic, şi anume: Laboratorul de Arheologie "Dinu Theodorescu" din cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Judeţean Mureş, Direcţia de Cultură Olteniţa prin Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Institutul Naţional al Patrimoniului şi Asociaţia Pro Noviodunum.

Arheologia - probabil cel mai interesant şi mai puţin promovat domeniu, dintre cele care se preocupă de moştenirea culturală a României - are, aşadar, în fiecare an, noi aliaţi pentru a ajunge în conştiinţa publicului larg.

Pentru mai multe informaţii despre organizarea Zilelor Europene ale Arheologiei în România, publicul ni se poate adresa pe adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea..
 

Read 8772 times