Anul înscrierii 1993, 2010, COD 598 bis
1. Biserica "Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul" din satul Arbore, cod LMI SV-II-m-A-05487.01- album foto
2. Biserica "Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Gheorghe" a Mănăstirii Humor, cod LMI SV-II-m-A-05570.01 - album foto
3. Biserica "Buna-Vestire" a Mănăstirii Moldoviţa, cod LMI SV-II-m-A-05673.01 - album foto
4. Biserica "Înălţarea Sfintei Cruci" din Pătrăuţi, cod LMI SV-II-m-A-05581.01 - album foto
5. Biserica "Sfântul Gheorghe" a Mănăstirii "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava, cod LMI SV-II-m-A-05469.01 - album foto
6. Biserica "Sfântul Gheorghe" a Mănăstirii Voroneţ, cod LMI SV-II-m-A-05675.01 - album foto
7. Biserica "Învierea Domnului" a Mănăstirii Suceviţa, cod LMI SV-II-m-A-05651.01 - album foto
8. Biserica "Sfântul Nicolae" a Mănăstirii Probota, cod LMI SV-II-m-A-05592.01 - album foto
Motivaţia includerii lor in Lista Patrimoniului Mondial este data de unicitatea ansamblelor de picturi murale exterioare, particularizate prin întinderea lor pe întreaga suprafaţă a turlei si a zidurilor, prin coerenta si unitatea programului iconografic, prin semnificaţiile teologice cu multiple nuanţe militante ale mesajului lor, prin tehnica desăvârşită a combinării frescei de baza cu un finisaj „a secco”. In acelaşi timp, pictura interioara se remarca prin calitatea plastica excepţională a fiecărui ansamblu. In limitele unui program iconografic prestabilit, iconografii si pictorii din Moldova introduc nuanţări si soluţii plastice originale care conferă o pecete de ne-confundat ansamblelor realizate intre ultimele decenii ale secolului al XV-lea si jumătatea secolului al XVI-lea.
Intervalul ocupa domniile lui Stefan cel Mare (1457-1504) si ale urmaşilor săi direcţi Bogdan III (1504-1517), Stefan cel Tânăr (1517-1527) si Petru Rareş (1527-1538, 1541-1546). In special primul si ultimul au fost in mod constant si programatic antrenaţi in activitatea ctitoriceasca. In timpul domniei lui Stefan cel Mare se consolidează aşa-numitul "stil moldovenesc" in arhitectura dar si principalele programe iconografice pentru interior, perpetuate până târziu, in secolul al XVII-lea.
Relaţia arhitectura-pictura cunoaşte in acest interval de câteva decenii o evoluţie deosebit de interesanta, care aduce o nota originală in contextul artei post-bizantine.
In aceeaşi sferă de probleme se înscrie si apariţia picturii exterioare. Remarcată de multa vreme ca un fenomen specific Moldovei de nord (Bucovina), pictura murala exterioara a beneficiat de atenţia cercetătorilor nu numai sub aspectul iconografiei si realizării plastice si tehnice, dar si sub cel mai sensibil si mai supus interpretărilor, cel al semnificaţiei si al motivaţiei apariţiei însăşi ca manifestare particulara. De la absolutizarea mesajului politic militant anti-otoman prin invocarea divinităţii, pornind de la scena cu conotaţii istorice a Asediului Constantinopolului, dar extinsa asupra întregului program exterior, la conferirea unei note teologal-escatologice, la fel de exclusiviste, care îşi are punctul de plecare in Judecata de apoi si in ceea ce se cheamă de regula "Rugăciunea Tuturor Sfinţilor", pictura murala exterioara a fost percepută diferit, in lipsa unor surse contemporane care sa îi fi desluşit menirea. Amploarea suprafeţelor pictate si numărul mare de biserici la care s-a păstrat cel puţin indica un impact puternic in epoca, ca o dovada de spiritualitate particulara comuna comanditarilor, pictorilor si masei de credincioşi căreia îi era destinată.
Vizualizaţi Monumente UNESCO România pe o hartă mai mare
Institutul Naţional al Patrimoniului vă invită să participaţi cu oferta dumneavoastră la Procedura simplificată derulată în vederea atribuirii contractului de Servicii de proiectare pentru elaborare Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție…
Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de coordonator de reforme şi investiţii, anunţă publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 1260/28.12.2022 a Metodologiei de intervenţie pentru…
Dimitrie Cantemir - Compozitorul - în viziunea lui Constantin Răileanu Anul cultural 2023 este dedicat celor două personalităţi remarcabile ale culturii române, cărturarului Dimitrie Cantemir şi compozitorului Ciprian Porumbescu. Cu…
Marca patrimoniului european, sesiunea 2022-2023: Extindem preselecţia naţională, prima etapă pentru acordarea acestei distincţiiInstitutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă extinderea termenului limită de participare la preselecţia naţională pentru acordarea Mărcii…
Proiectul Art Nouveau 2 se încheie, rezultatele sale rămân - pentru o cunoaştere şi promovare îndelungată a acestui patrimoniu În perioada 5-7 decembrie 2022 a avut loc, la Belgrad, ultima…
Deschiderea oficială a conferinţei Inovaţie, abordări şi provocări în protejarea patrimoniului cultural din cadrul ediţiei 2022 a Sesiunii Anuale de Comunicări Ştiinţifice organizate de Institutul Naţional al Patrimoniului Institutul Naţional…
De Ziua naţională a României, 1 decembrie 2022, Comitetul Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO, reunit în cadrul celei de-a 17-a sesiuni (28 noiembrie - 3 decembrie) la…
Sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice a Institutului Naţional al Patrimoniului 2022 - Eveniment Tradiţia Sesiunii anuale de comunicări ştiinţifice a Institutului Naţional al Patrimoniului continuă în 2022 sub titlul Inovaţie,abordări,…
Marca patrimoniului european, sesiunea 2022-2023: Extindem preselecţia naţională, prima etapă pentru acordarea acestei distincţii Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) anunţă extinderea termenului limită de participare la preselecţia naţională pentru acordarea…
You have declined cookies. This decision can be reversed.
You have allowed cookies to be placed on your computer. This decision can be reversed.