Timbrul monumentelor istorice
Timbrul Monumentelor Istorice
Despre Timbrul Monumentelor Istorice (TMI)
Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) este o taxă extrabugetară şi nefiscală, destinată finanţării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice. Aceasta este o taxă obligatorie pentru operatorii economici ce desfăşoară activităţi generatoare de venituri din vânzări de produse şi servicii care promovează sau utilizează imagini cu monumente istorice, imobile de patrimoniu sau în zona de protecţie a monumentelor istorice.
ANUNȚ IMPORTANT!
În atenția solicitanților din cadrul apelurilor de finanțare Edificii de Cult și Restaurare
Comisia de verificare a dosarelor din punct de vedere administrativ anunță prelungirea afișării rezultatelor până mâine, 01.11.2024.
Odată cu afișarea rezultatelor, vom atașa și noul calendar.
Vă mulțumim pentru înțelegere!
ANUNȚ IMPORTANT!
Institutul Național al Patrimoniului anunță implementarea procedurii operaționale privind anularea obligațiilor de plată a TMI:
Conform prevederilor art. XI alin.(2) din OUG nr. 107 din 4 septembrie 2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în cadrul Institutului Național al Patrimoniului se implementează procedura de acordare a anulării obligațiilor la plată Timbrul Monumente Istorice (TMI), gestionat de INP.
Actul normativ, în esență, a instituit măsuri fiscale care îmbracă și forma anulării unor obligații de plată principale (exclusiv în cazul contribuabililor, persoane fizice) și obligații de plată accesorii privind Timbrul Monumente Istorice (TMI), restante la data de 31 august 2024.
Cererile privind anularea obligațiilor de plată a TMI (principale și accesorii, după caz) se vor transmite către următoarea adresă de e-mail: timbru@patrimoniu.ro, până la data de 25.11.2024.
Detalii despre procedura de acordare a anulării obligațiilor la plată Timbrul Monumente Istorice (TMI) sunt disponibile AICI.
IMPORTANT!
În atenția solicitanților de finanțări pentru Subprogramul de Restaurare, din cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice, Sesiunea de finanțare TMI - V/2024
Urmare volumului mare de solicitări, termenul de verificare administrativă a proiectelor depuse se va prelungi. Vă invităm să accesați noul calendar.
În atenția solicitanților de finanțări pentru subprogramul “Acțiuni Tematice: Edificii de cult”, din cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice, Sesiunea de finanțare TMI - IV/2024
Urmare volumului mare de solicitări, termenul de verificare administrativă a proiectelor depuse se va prelungi. Vă invităm să accesați noul calendar.
În atenția solicitanților de finanțări pentru subprogramul “Acțiuni Tematice: Muzee în Aer Liber - monumente de arhitectură vernaculară”, din cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice, Sesiunea de finanțare TMI - III/2024
Se va prelungi cu încă 5 zile termenul de verificare administrativă a proiectelor depuse. Vă invităm să accesați noul calendar.
INP a decis prelungirea termenului pentru depunerea dosarelor la sesiunile de finanțare II, III, IV și V
Noile calendare pentru cele 4 sesiuni se pot descărca mai jos:
-
Calendar nou - Sesiunea II - Acțiunea tematică "Case memoriale"
-
Calendar nou - Sesiunea III - Acțiunea tematică "Muzee în aer liber"
-
Calendar nou - Sesiunea IV - Acțiunea tematică "Edificii de cult"
- Calendar nou - Sesiunea V - Subprogramul de Restaurare
În atenția solicitanților de finanțări pentru subprogramul “Acțiuni Tematice: Edificii de Cult”, din cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice, Sesiunea de finanțare TMI - IV/2024
Vă recomandăm să aplicați cu prioritate la Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) în vederea obținerii cofinanțării de minim 10% din valoarea proiectului pe care doriți să îl înscrieți la apelul lansat de Institutul Național al Patrimoniului (INP).
Acest demers va asigura verificarea eligibilității dosarului cu celeritate la SSC, grație protocolului interinstituțional semnat între cele două instituții, astfel încât să vă puteți încadra în termenul limită de depunere a solicitărilor de finanțare.