Întâlniri de Tezaur - Ouăle de Paști din Oboga
Noutăți
Întâlniri de Tezaur - Ouăle de Paști din Oboga
Comunicat de presă

Institutul Național al Patrimoniului, prin Direcția Programe, Metodologii, Patrimoniu Imaterial și Fond Documentar - Compartiment Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organizează luni, 14 aprilie 2025, între orele 11.00-14.00, atelierul practic și expoziția Întâlniri de Tezaur - Ouăle de Paști din Oboga.

Evenimentul va fi organizat la sediul central al INP din București, sector 4, str. Ienăchiță Văcărescu nr. 16, Bibliotecă.

Proiectul este dedicat elementului viu de patrimoniu cultural imaterial „Obiceiul încondeierii ouălor de Paști”, inclus - în anul 2023, de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial - în „Registrul Național de Patrimoniu Cultural Imaterial” gestionat online de Institutul Național al Patrimoniului. De asemenea, proiectul pune în valoare purtătorii și transmițătorii de cunoștințe și tehnici de lucru specifice încondeierii ouălor din Oboga, jud. Olt, reprezentativi la nivel regional, național și internațional. 

 Ediția „Întâlniri de Tezaur - Ouăle de Paști din Oboga” are drept scop promovarea practicilor culturale specifice sărbătorilor pascale și  încondeierii tradiționale a ouălor, împreună cu deținătorii, păstrătorii  și creatorii activi recunoscuți de comunitatea purtătoare de elemente vii de patrimoniu local și de comunitatea științifică, prin intermediul atelierelor de lucru educativ-creative, al expozițiilor etnografice și al dialogurilor tematice în context etnologic.

Proiectul se desfășoară sub forma unui atelier practic demonstrativ, în cadrul Programului cultural „Promovarea şi salvgardarea patrimoniului cultural național imaterial”. 

Invitată specială a evenimentului este Daniela Cristina Vlad din Oboga, jud. Olt, practicantă a meșteșugului încondeierii ouălor, care a preluat tradiția de la bunicul său, Nicolae Vladu, finul celebrului meșter popular din Oboga Tudor Diaconeasa. În atelierul său, Daniela Vlad își inițiază fiii și tinerii ucenici în meșteșugul împodobirii ouălor pascale, prilej cu care aceștia interacționează practic cu motivele și simbolurile specifice Văii Oltețului (Oboga, Călui, Corbeni). Un caracter deosebit al acestei zone etnografice constă în faptul că majoritatea ornamentelor ceramicii utilitare de Oboga provin din modelele „scrise” pe ouă cu chișița, precum: cocoșul, vulturul, peștele, pana de păun, broasca, mărgăritarul etc.

Caracterul aplicativ al atelierului de încondeiat ouă de Oboga este oportun pentru participanții-ucenici - elevi, studenți și masteranzi din cadrul Facultății de Litere, Universitatea din București și pentru invitații la eveniment în vederea explicării și deprinderii cunoștințelor și tehnicilor de lucru.

Aspectele științifice ale artei populare vor fi susținute de specialiștii în patrimoniu cultural imaterial Valeru Ciurea, consultant artistic - Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și dr. Iuliana Băncescu, INP. Participanții la eveniment vor putea admira o expoziție de ouă încondeiate și ceramică de Oboga. În contextul desfășurării programelor de cercetare aplicată, salvgardare și promovare a elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial din România, evenimentul contribuie astfel la valorizarea moștenirii culturale naționale.


Persoane de contact: 
dr. Corina Mihăescu, cercetător științific I, Compartiment Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, tel.: 0745 011 822, e-mail: corina.mihaescu@patrimoniu.ro, mihaescucor@yahoo.fr.

Mihaela Ciorcilă, redactor, Compartiment Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, tel. 0721.74.90.30, e-mail: mihaela.ciorcila@patrimoniu.ro, mihaelaciorcila@yahoo.com.
04/11/2025 Institutul Național al Patrimoniului

Stay up-to-date with The National Heritage Institute's news !

Follow us on our website and also on our Social Media channels.