Întâlniri de Tezaur la Stâna Ștefanu. Ateliere de gastronomie tradițională
Noutăți
Întâlniri de Tezaur la Stâna Ștefanu. Ateliere de gastronomie tradițională
 
În perioada 26 - 28 octombrie 2024, în contextul desfășurării programelor de cercetare aplicată, conservare, salvgardare și promovare a elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial din România, echipa Institutului Național al Patrimoniului din structura Patrimoniu Imaterial și Cultură Tradițională a desfășurat in situ „Întâlniri de Tezaur la Stâna Ștefanu. Ateliere de gastronomie tradițională”. 

Proiectul integrat în programul multianual „Revigorarea meșteșugurilor tradiționale și promovarea creativității artistice” a marcat Ziua Internațională a Patrimoniului Cultural Imaterial (17 octombrie 2024) proclamată de UNESCO și a făcut parte din manifestările dedicate acestui eveniment internațional. Totodată, proiectul s-a adresat purtătorilor și transmițătorilor de cunoștințe și tehnici alimentare, reprezentativi la nivel național pentru domeniul gastronomiei tradiționale ciobănești și al tezaurelor umane vii (Legea nr. 26 din anul 2008, privind protejarea patrimoniului cultural imaterial și art. nr. 15 al Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial - 2003).

Prin intermediul atelierelor practice desfășurate la Punctul Gastronomic Local „Acasă la Stâna Ștefanu” din Novaci, jud. Gorj și la Stâna familiei Băbu de pe Muntele Ștefanu, al expozițiilor etnografice de port popular și de alte obiecte tradiționale novăcești și al dialogurilor etnologice, scopul proiectului „Întâlniri de Tezaur la Stâna Ștefanu. Ateliere de gastronomie tradițională” a fost punerea în valoare a moștenirii culturale gastronomice a comunității și a familiei băciței Maria Băbu. Cunoștințele despre ingredientele transmise din generație în generație prin intermediul rețetelor de familie, maniera de preparare a mâncărurilor tradiționale specifice ciobanilor ungureni și instrumentarul gospodăresc folosit la o stână au fost cercetate și înregistrate de către echipa de proiect.

Moștenirea gastronomică a deținătoarei titlului onorific de „Tezaur Uman Viu” acordat de Ministerul Culturii în anul 2022, băcița Mărioara de la Stâna Ștefanu, a fost etalată practic prin intermediul unor demonstrații de pregătire a feluritelor mâncăruri ale ciobanilor ungureni (sarmale cu pisătură, tocan de oaie,bulz, balmoș, tăieței de casă, pastramă, unt, urdă, dulcețuri, siropuri din muguri de brad și alte plante din flora spontană montană etc.). 

În data de 26 octombrie 2024 a avut loc deschiderea oficială și prezentarea conceptului „Întâlnirilor de Tezaur la Stâna Ștefanu. Ateliere de gastronomie tradițională”, în raport cu integrarea în programele Institutului Național al Patrimoniului și cu dezvoltarea turismului cultural pe Transalpina la granița dintre Oltenia și Transilvania. 

Au luat cuvântul în fața participanților: Corina Mihăescu, Maria Băbu, Daniela Băbu și Elena Basarabă. S-au desfășurat atelierele de gastronomie tradițională, în care au fost preparate de către participanți sarmale cu pisătură, piftie și ciorbă de cocoș cu tăieței de casă. Apoi, s-a tocat și s-a pregătit carnea de oaie, ingredientul principal al tocanului, pentru a fi gătită în ziua următoare la Stâna de pe Muntele Ștefanu. 

Atelierele gastronomice au fost însoțite de cântecele și de jocurile tradiționale interpretate de membrii Ansamblului Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci instruit de directorul așezământului cultural prof. Elena Basarabă. Interpretul la fluier Călin Cotorcea și tinerii dansatori Iulia Tăban, Raluca Hornea, Nicoleta Grigoriu, Georgiana Oprițoiu, Andrei Dolan, Dragoș Zamfira, Mădălin Papuc și Robert Porojnicu s-au implicat activ în pregătirea preparatelor tradiționale specifice pentru Novaci, jud. Gorj. 
Programul de a doua zi s-a desfășurat la Stâna Ștefanu, unde s-au alăturat echipei Institutului Național al Patrimoniului Amalia Boari, Șef Serviciu Cercetare-Valorificare, și Bogdan Boari, operator imagine în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.

În vederea cunoașterii, păstrării și promovării elementelor vii de patrimoniu imaterial specifice alimentației ciobanilor ungureni din zona Novaci - Rânca (Transalpina) participanții au desfășurat în fața turiștilor ateliere de bătut untul în putinei și de preparat mămăliga, bulzul, balmoșul și tocanul de oaie. Membrii Ansamblului Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci au contribuit prin joc și cântec gorjenești la întreținerea atmosferei tradiționale.

Finalul evenimentului a fost organizat la Novaci, unde echipa de proiect a făcut o incursiune etnologică în istoria orală a familiei Băbu, documentată prin fotografii de familie ce ilustrează transhumanța și a parcurs mărturiile turiștilor consemnate în caietele de impresii de la Stâna Ștefanu.


11/04/2024 Institutul Național al Patrimoniului

Stay up-to-date with The National Heritage Institute's news !

Follow us on our website and also on our Social Media channels.

Other news