Multiculturalitate și Gastronomie tradițională în Dobrogea
Vernisajul expoziției și lansarea volumului Gustul Dobrogei/Taste of Dobruja
20 noiembrie 2025, ora 13, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea
Proiectul cultural Multiculturalitate și Gastronomie Tradițională în Dobrogea, inițiat de Institutul Național al Patrimoniului se va finaliza cu un dublu eveniment, vernisarea expoziției și lansarea volumului bilingv intitulat Gustul Dobrogei/Taste of Dobruja. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat într-un parteneriat larg, cu sprijinul specialiștilor de la Muzeul de Etnografie și Artă populară, din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea. Evenimentul va avea loc în data de 20 noiembrie 2025, la ora 13, la sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară.
Volumul aduce în atenția publicului un relevant exemplu de patrimoniu cultural imaterial din România: gastronomia tradițională a Dobrogei, expresie a unei conviețuiri interetnice îndelungate și a unei diversități culturale remarcabile. În acest teritoriu, români, aromâni, greci, meglenoromâni, ruși lipoveni, tătari, turci și ucraineni, precum și alte etnii, au contribuit la conturarea unui mozaic gastronomic unic, în care rețetele nu sunt doar formule de gătit, ci purtătoare de memorie și identitate.
Volumul Gustul Dobrogei/Taste of Dobruja, în care interacțiunea dintre tradiție și modernitate, dintre local și global, devine vizibilă și semnificativă, cuprinde rețete (tradiționale) prezentate de șapte comunități etnice din Dobrogea, experiențe și practici culturale, rezultatul colaborării dintre cercetători, comunități și instituții preocupate de documentarea și transmiterea valorilor patrimoniale.