Ritualul Călușului
Patrimoniu imaterial (Unesco)

Ce înseamnă?

 Ritualul Călușului a fost declarat în anul 2005 Capodoperă Culturală a Umanității, iar din 2008 este înscris în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO. 

Călușul este un dans popular românesc cu un ritm sincopat şi figuri variate jucat de flăcăi în săptămâna Rusaliilor. Dansul călușarilor se practică în special în sudul țării, dar şi în Moldova. Jocul tradițional specific Călușului are rol tămăduitor. 

Numele ritualului derivă din „Căluș”, partea de lemn care se află la frâul calului. Performat în regiunea de sud a României, în Oltenia, dansul ritual al Căluşului face parte de asemenea din patrimoniul cultural al vlahilor din Bulgaria şi Serbia. Deși documentele cele mai vechi despre muzica ce însoțește acest dans datează din secolul al XVII-lea, ritualul provine probabil din vechile rituri precreștine de purificare şi de fertilitate care utilizează simbolul calului, animal venerat ca o întruchipare a soarelui. 

Ritualul Călușului constă într-un ansamblu de jocuri, de parodii, de cântece şi dansuri. El este executat de dansatori - bărbaţi-Căluşari -, însoțiți de doi vioriști şi un acordeonist. Tinerii erau inițiați de un vătaf, care moștenise cunoștințele legate de descântece (puteri magice) şi pașii de dans de la strămoșii săi. Ierarhia în ceata călușarilor este strictă, ordinea importanței rituale fiind următoarea: mut, vătaf, ajutor de vătaf, căluşari și stegar. 
Arborând pălării colorate, cămăși brodate şi pantaloni ornați cu clopoței, călușarii execută dansuri complexe care  îmbină lovituri de picior, plesnituri (pocnete) de tocuri de pantofi, sărituri şi balansarea picioarelor. Respectând tradiția, grupurile de Călușari despre care se credea că sunt învestiți cu puteri magice, vindecătoare, mergeau din casă în casă cântând, dansând şi promițând/aducând sănătate şi prosperitate sătenilor. 

Mărturie a diversității culturale a României, Ritualul Călușului este pus în valoare de festivalurile de folclor precum Concursul Naţional de la Caracal, județul Olt, un veritabil simbol național. 

Călușarii continuă în zilele noastre să se reunească în duminica de Rusalii pentru a participa la probele coregrafice şi muzicale care dovedesc cunoștințele, curajul şi priceperea lor. 
Descoperă
Articole similare