Centre pilot
Informații de Interes Public

În vederea stabilirii măsurilor care să permită desfășurarea într-un nou cadru organizatoric a activității celor 4 centre pilot (centrul-pilot pentru dezvoltarea și testarea de materiale noi și soluții tehnologice a clădirilor istorice - laborator de testare, centrul-pilot pentru dezvoltarea aptitudinilor profesionale în vederea intervenției pe clădiri istorice, centrul-pilot pentru colectarea și reutilizarea materialelor de construcție istorice provenite din demolări legale, centrul-pilot pentru asigurarea întreținerii regulate a clădirilor istorice) a fost analizat cadrul legislativ european și național existent, precum și tendințele în domeniul politicii energetice cu accent pe eficiența energetică în sector rezidențial, economia circulară, patrimoniul cultural precum și reglementări specifice din perspectiva centrelor pilot, a fost efectuată o analiză de piață și au fost identificate exemple de bună practică atât din România cât și din țările membre ale Uniunii Europene.


Centrele pilot, având fiecare domenii specifice de expertiză și activități distincte, trebuie să coopereze pentru a-și consolida eforturile în vederea maximizării impactului și eficacității în domeniul lor de activitate. În acest context, înființarea unei structuri organizaționale comune este considerată esențială pentru a atinge acest obiectiv. Centrul-pilot pentru dezvoltarea și testarea de materiale noi și soluții tehnologice a clădirilor istorice poate prelua diferite tipuri de materiale de la centrul-pilot pentru colectarea și reutilizarea materialelor de construcție istorice provenite din demolări legale în vederea efectuării diferitelor teste iar analiza rezultatelor, în vederea dezvoltării de metodologii, ghiduri, îndrumare tehnice, se poate realiza în colaborare cu centrul-pilot pentru asigurarea întreținerii regulate a clădirilor istorice. Totodată, centrul-pilot pentru dezvoltarea aptitudinilor profesionale în vederea intervenției pe clădiri istorice poate organiza probe practice aferente cursurilor de formare în laboratorul de testare. Sistemele constructive testate în laborator, respectiv soluții tehnologice optime intervențiilor pe clădiri istorice vor fi promovate prin oferirea de sesiuni de pregătire practică în cadrul centrului de formare.


Scopul înființării centrului-pilot pentru dezvoltarea și testarea de materiale noi și soluții tehnologice a clădirilor istorice (laboratorul de testare) vizează evaluarea calității și siguranței materialelor utilizate în restaurarea și conservarea clădirilor istorice precum și compatibilitatea materialelor noi cu cele utilizate în diferite perioade istorice. 


Centrul-pilot pentru dezvoltarea aptitudinilor profesionale in vederea intervenției pe clădiri istorice are scopul de a oferi servicii de perfecționare profesională privind intervențiile aferente clădirilor istorice și eficiența energetică a acestora. Totodată, centrul ar putea oferi și servicii de instruire specializată în domeniul conservării și restaurării clădirilor istorice. Centru va oferi oportunități de formare și dezvoltare profesională pentru persoanele care realizează intervenții de protejare a monumentelor istorice. 


Centrul-pilot pentru colectarea și reutilizarea materialelor de construcție istorice provenite din demolări legale are ca scop valorificarea și reciclarea materialelor de construcție provenite din demolarea legală sau reabilitarea clădirilor istorice. Obiectivele includ reducerea deșeurilor de construcție și promovarea practicilor sustenabile în domeniul conservării patrimoniului cultural. 


Centrul-pilot pentru asigurarea întreținerii regulate a clădirilor istorice are drept scop asigurarea conservării și menținerii în bune condiții a clădirilor istorice. Investiția vizează crearea unui ecosistem de inovare în domeniul protejării monumentelor istorice prin prevenirea deteriorării și prelungirea vieții fondului construit. 
Descoperă
Articole similare