Comăneciu Neculai (jud. Bacău)
Tezaur uman viu 2022

PORECLIT / NUMIT ȘI: „Nicușor Comăneci”

OCUPAȚIA:
Meșter în lemn: dulgherie, tâmplărie, sculptură

DESCRIEREA MEȘTEȘUGULUI / ÎNDELETNICIRII / PRACTICII / ACTIVITĂȚII
Meşteşugul porţilor mari cu trei stâlpi a cunoscut o dinamică, foarte curioasă în localitatea Caşin, care are în prezent 4500 de locuitori.

Iscusitul meşter Nicolae Comaneciu, inspirat din procedeul tehnic industrial de obţinere a stâlpilor simpli de beton, pentru garduri şi porţi, prin turnarea betonului în cofrag de scânduri, a propus un tip de cofrag, prelucrat artistic în lemn, cu rol de matriţă. În acel cofrag, confecţionat de el însuşi, este turnat beton şi astfel se obţin stâlpi (din beton), păstrând însuşirile artistice ale stâlpilor de la porţile tradiţionale, cu toate motivele cunoscute: rozeta, funia, soarele în mişcare, steaua, rombul prelungit cu floare la mijloc şi altele. 

Cofragul artistic realizat de meşterul Nicu, cum îi zic sătenii a fost împrumutat şi în satele vecine: Poieni, Bogata, Buciumi.

Așadar, noutatea adusă de meşterul Nicolae Comaneciu cu acei stâlpi de beton decoraţi cu motivele tradiţionale se integrează mai bine construcţiilor din gospodăriile noi, ridicate şi ele tot din materiale moderne. Acelaşi lucru se poate spune şi despre, o modă mai nouă, cea a vopsirii porţilor din sat în culoarea albă sau crem. Important este faptul că acest model de porţi cu stâlpi din beton, care constituie generaţia a IV-a de porţi, a fost menţinut în sat cel mai mult, peste jumătate de secol, asigurând perpetuarea porţilor monumentale.
Descoperă
Articole similare