Prezentare generală
Informații de Interes Public

România deține un fond construit îmbătrânit, care necesită lucrări de renovare energetică și consolidare seismică, cu accent pe intervenții care să asigure atât creșterea performanței energetice, cât și stabilitatea structurală și funcțională, din perspectiva unei abordări integrate care vizează tranziția către un parc imobiliar verde și rezilient, ce conservă valorile culturale și care să conducă la obiectivele de reducere a consumului de energie. 

O parte importantă a fondului construit existent este compus din clădiri cu valoare culturală, clasate ca monumente istorice, susceptibile de a fi clasate ca monumente istorice sau care formează zone construite protejate. În acest caz este necesar ca lucrările să fie realizate cu respectarea principiilor de conservare - restaurare, astfel încât tranziția să asigure salvgardarea valorilor culturale.

Investiția I4 – „Economie circulară și creșterea eficienței energetice a clădirilor istorice”, din cadrul Componentei C5 – „Valul Renovării” vizează  asigurarea eficientizării energetice a fondului construit istoric într-o manieră sensibilă față de conservarea valorilor culturale și diminuarea generării de deșeuri prin reutilizarea materialului istoric și asigurarea întreținerii continue a clădirilor istorice. Obiectivul este de a aborda provocările legate de renovarea energetică a clădirilor istorice și de eficiența resurselor, cum ar fi monumentele istorice și clădirile situate în zone protejate, printr-o abordare care pune în aplicare principiile sustenabilității și economiei circulare.

Unul din obiectivele acestei investiții constă în crearea unui cadru instituțional care să sprijine realizarea intervențiilor de eficientizare energetică a clădirilor istorice (monumente istorice clasate, fond construit cu valoare istorică și culturală, imobile din zonele de protecție a monumentelor istorice) cu respectarea și prezervarea valorilor de patrimoniu.
Descoperă
Articole similare