Institutul Național al Patrimoniului organizează Sesiunea anuală de comunicări științifice - Patrimoniu@INP. Dezbateri și dinamică în context global
Noutăți
                            Institutul Național al Patrimoniului organizează Sesiunea anuală de comunicări științifice

                                                     Patrimoniu@INP. Dezbateri și dinamică în context global

Institutul Național al Patrimoniului organizează conferința Patrimoniu@INP. Dezbateri și dinamică în context global din seria Sesiunii anuale de comunicări științifice a Institutului Național al Patrimoniului. Evenimentul se va desfășura în perioada 6-8 noiembrie 2023 și va avea loc în Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerț și Industrie a României (Str. Ion Ghica, nr. 4, București).

Conferința reunește an de an personalități din domeniu de nivel național și internațional, specialiști și experți ai Institutului Național al Patrimoniului pentru a participa la discuții, prezentări și dezbateri pe teme de actualitate pentru viitorul moștenirii culturale. 

În decursul celor trei zile, se vor aborda teme precum: protecția patrimoniului și recuperarea acestuia în caz de dezastre; proiecte de restaurare și principii privind calitatea în intervenții; perspective și surse alternative de finanțare; instrumente de gestiune și punere în valoare a patrimoniului mondial; digitizare și instrumente de cercetare și inventariere; mentorship, atestări, educație și ucenicie prin școală de vară și relația dintre generațiile de specialiști.

La deschiderea oficială, vor lua parte Raluca Turcan, Ministrul Culturii, Janina Sitaru (Secretar de Stat Ministerul Afacerilor Externe), Ionuț-Sorin Banciu (Secretar de Stat Ministerul Mediului), Professor Peter G Stone OBE (Președinte Blue Shield International), Katarzyna Zalasinska (Director al Institutului Național al Patrimoniului Cultural Polonia), Arhimandrit Policarp Chițulescu (consilier patriarhal), Ana-Maria Cătăuță (Președinte al Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru Relația cu UNESCO), Madlen Șerban (Secretar General al Comisiei Naționale pentru UNESCO).

Agenda primei zile a conferinței cuprinde două secțiuni: Protecția patrimoniului în caz de dezastre naturale și conflict armat și Surse alternative de finanțare și practici internationale. A doua zi, 7 noiembrie, este dedicată celor trei secțiuni, și anume: Evidența patrimoniului imobil: Situri arheologice și cruci de piatră de pomenire; Gestiunea integrată a Patrimoniului Mondial material și imaterial; Formare profesională - atestare, școli de vară, proiecte de cercetare și de punere în valoare a patrimoniului imobil - Proiect Charter, Patrimoniul balnear, multietnic și religios. Abordări și perspective. Cea de-a treia zi a conferinței prezintă tot trei secțiuni: Eficiența energetică a clădirilor cu valoare istorică și arhitecturală; Patrimoniu cultural ca resursă pentru comunitate; Abordări noi în arheologie: arheologia subacvatică, arheologia peisajului. Protecția siturilor arheologice, iar ultima parte a evenimentului vizează concluziile.

Întreaga conferință va putea fi urmărită în direct pe contul oficial de Facebook al Institutului Național al Patrimoniului.




11/03/2023 Institutul Național al Patrimoniului

Fii la curent cu noutățile Institutului Național al Patrimoniului!

Urmărește-ne pe website, dar și pe rețelele sociale!