Noutăți
Patrimoniul reprezintă o resursă inepuizabilă ce trebuie valorificat constant, iar practica de restaurare, intervenţiile pe componente artistice precum pictura murală, pictura pe lemn, lemnul policrom, decoraţiile din piatră, stucatura şi ceramica, metalul, vitraliile şi sticla necesită creşterea numărului de specialişti în domeniile respective pentru a fi apţi să gestioneze atât realizarea studiilor de cercetare, cât şi derularea şantierelor de restaurare.

Fiind o muncă de înaltă specializare profesională, sunt necesare:
studiile în pregătirea profesională de bază, prin absolvirea cursurilor din învăţământul universitar (licenţă şi masterat) de profil, la care se pot adăuga şi alte forme de specializare teoretică;
şantiere de restaurare/conservare, prin colaborări în cadrul proiectelor de restaurare/ conservare, şcoli de vară sub îndrumarea unui specialist/ expert atestat de Ministerul Culturii.

Atestarea specialiştilor şi experţilor în domeniul monumentelor istorice, inclusiv a componentelor artistice, se realizează de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) ca instituţie sub Ministerul Culturii, prin Comisia de Atestare în Domeniul Monumentelor Istorice (CADMI). Atestarea persoanelor fizice are drept scop asigurarea condiţiilor necesare pentru cercetarea şi inventarierea monumentelor istorice, expertizarea, proiectarea, verificarea şi execuţia lucrărilor.
Atestarea în domeniul monumentelor istorice se realizează în domenii şi specializări.
Care sunt domeniile de conservare şi restaurare a componentelor artistice în care pot obţine atestare?
Domeniile de conservare şi restaurare a componentelor artistice în care pot obţine atestare sunt: pictura murală, pictura pe lemn, lemnul policrom, decoraţiile din piatră, stucatura şi ceramica, metalul, vitraliile şi sticla.


..Dar specializările asociate domeniilor ?
Elaborare de studii, cercetări şi inventariere monumente istorice (specializare A)
Verificare proiecte (specializare B )
Şefie de proiect de specialitate, în funcţie de domeniu(specializare D)
Executare de lucrări (specializare E)
Dirigentare lucrări (specializare F)
Urmărirea comportării în timp şi monitorizarea monumentelor istorice (specializare G)


Ce condiţii trebuie să îndeplinesc pentru a deveni atestat în calitate de SPECIALIST?
1. Să fiu absolvent/ă de studii universitare, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în domeniul de atestare şi master în specialitate pentru absolvenţii facultăţilor de profil cu durata de 3 ani de studii.
2. Să am 5 ani de activitate efectivă în domeniul conservării, restaurării componentelor artistice ale monumentelor istorice, desfăşurată sub coordonarea unui expert sau specialist atestat. Este considerată activitate în domeniu şi absolvirea cursurilor de specializare postuniversitare sau a altor forme de pregătire de specialitate agreate.

Experienţa se dovedeşte prin:
- participarea ca întocmitor a minimum 3 lucrări de investigare, cercetare ori inventariere de monumente istorice (pentru specializarea A)
- participarea ca întocmitor a minimum 3 proiecte de conservare, restaurare a componentelor artistice la monumente istorice (pentru specializarea D)
- participarea la executarea, dirigentarea a minimum 3 lucrări de conservare, restaurare de componente artistice la monumente istorice (pentru specializările E, F, G), toate acestea în cadrul unor colective coordonate de specialişti sau experţi atestaţi.



Ce condiţii trebuie să îndeplinesc pentru a devenit atestat în calitate de EXPERT?


1. Să fie absolvent de studii universitare, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în domeniul de atestare şi master în specialitate pentru absolvenţii facultăţilor de profil cu durata de 3 ani de studii.
2. Să dovedească 10 ani de activitate efectivă în domeniul conservării, restaurării componentelor artistice ale monumentelor istorice, desfăşurată sub coordonarea unui expert sau specialist atestat.

După ce te-ai asigurat că îndeplineşti condiţiile generale , poţi depune un dosar de atestare, pe care îl vei susţine în faţa Comisiei de Atestare în Domeniul Monumentelor Istorice - CADMI.

Pentru mai mute informaţii: www.patrimoniu.ro şi atestare@patrimoniu.gov.ro

Pentru informaţii complete privind atestarea în domeniul monumentelor istorice, caută Normele metodologice aprobate de Ministerul Culturii prin Ordinul nr. 2495/2010.
05/02/2023 Institutul Național al Patrimoniului

Fii la curent cu noutățile Institutului Național al Patrimoniului!

Urmărește-ne pe website, dar și pe rețelele sociale!