Expoziția Patrimoniul multietnic din Tulcea
Noutăți

Expoziția Patrimoniul multietnic din Tulcea

 
 
În data de 18 decembrie 2023, a avut loc vernisajul expoziției dedicate Patrimoniului multietnic din Județul Tulcea, ce este găzduit de Muzeul de Artă Muzeul de Etnografie și Artă Populară, secție a Institutului de Cercetări eco-muzeale Gavrilă Simion din Tulcea, partener instituțional în acest proiect. Proiectul derulat în anul 2023, de către Direcția Programe, este parte a Programului Multietnic care a debutat în anul 2019 cu proiectul Patrimoniul multietnic din Constanța, continuând în 2022 cu Patrimoniul multietnic din Galați.
 
Proiectul Patrimoniul multietnic din Tulcea a implicat o extindere a cercetării dincolo de obiectivele prezente în municipiu, incluzând orașele Sulina, Babadag, Măcin, Isaccea și satele Atmagea, Malcoci, Cerna.
Au fost documentate 45 de monumente istorice reprezentative pentru comunitățile etnice din județul Tulcea (turcă, greacă, bulgară, evreiască, armeană, lipoveană, italiană, germană și comunitatea multinațională CED);
Proiectul a însemnat și cercetare de arhivă,  ce s-a concretizat în scanarea a 50 dosare ce cuprind autorizații de construcție, planuri, relevee, imagini de epocă.

Au fost realizate 40 fișe de monument, au fost analizate activitățile economice, infrastructurale și arhitecturale dezvoltate sub egida Comisiei Europene a Dunării (CED) în orașul Sulina.

Expoziția cuprinde 21 panouri expoziționale ce ilustrează patrimoniul multietnic. Dimensiunea cosmopolită s-a concretizat într-o varietate de obiective arhitecturale, cu funcție publică și privată, incluzând lăcașuri de cult, sedii administrative, școli, spital, case, hoteluri, han, faruri, cimitire, mausolee. A fost realizată și o hartă digitală care cuprinde localizarea exactă, date istorice, fotografii recente și de epocă a monumentelor investigate.

12/19/2023 Institutul Național al Patrimoniului

Fii la curent cu noutățile Institutului Național al Patrimoniului!

Urmărește-ne pe website, dar și pe rețelele sociale!