Noutăți

               Biserici de lemn din Argeș


 

Proiectul Biserici de lemn Argeș, integrat programului Biserici de lemn din Muntenia, derulat de Direcția Programe, Proiecte, Promovare și Metodologii din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, are ca scop promovarea și valorificarea bisericilor de lemn monument istoric, parte dintr-un demers mai amplu de conștientizare și sensibilizare a publicului larg, cu privire la acest patrimoniu vulnerabil. Proiectul ce s-a desfășurat în colaborare cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, a avut ca obiectiv principal cercetarea și documentarea a 28 de biserici. Din totalul acestora, 22 sunt monumente de importanță națională, iar 6 de importanță locală. Cercetarea de teren, desfășurată în două etape, s-a concretizat în documentarea celor 28 de biserici, fiind elaborate fișe minimale pentru fiecare monument istoric.

Bisericile se remarcă prin ineditul planimetriei și motivele ornamentale sculptate în lemn, ce decorează în special pridvorul și intrarea. Tehnica de construcție include în general soclu din zidărie de piatră sau cărămidă, grinzi de stejar îmbinate în coadă de rândunică și acoperiș din șarpantă de lemn cu învelitoare de șiță. Pictura murală, păstrată fragmentar în unele cazuri, ilustrează scene biblice, moralizatoare, cărora li se adaugă detalii ale vieții cotidiene (vestimentație, elemente din cadrul natural local). Aceste calități artistice au fost evidențiate atât în cadrul descrierilor, cât și prin realizarea unor clipuri de promovare a bisericilor.

Un alt obiectiv important al proiectului vizează valorificarea și promovarea acestor lăcașuri de cult în mediul online, prin mijloace digitale. În acest sens, a fost realizată o hartă web interactivă, ce cuprinde localizare corectă, date istorice și ilustrații. Toate rezultatele se regăsesc pe website-ul dedicat proiectului: bisericidelemn-muntenia.ro.


12/21/2023 Institutul Național al Patrimoniului

Fii la curent cu noutățile Institutului Național al Patrimoniului!

Urmărește-ne pe website, dar și pe rețelele sociale!