Lansarea volumului „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja” și celebrarea patrimoniului gastronomic dobrogean la Muzeul de Artă Populară Constanța
Noutăți
Lansarea volumului „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja” și celebrarea patrimoniului gastronomic dobrogean la Muzeul de Artă Populară Constanța

Comunicat de presă

Marți, 16 decembrie 2025, Institutul Național al Patrimoniului – Direcția Programe a organizat, la Muzeul de Artă Populară Constanța, evenimentul de lansare a volumului „Gustul Dobrogei / Taste of Dobruja”, realizat în cadrul proiectului „Multiculturalitate și gastronomie tradițională în Dobrogea”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Volumul aduce în prim-plan un valoros exemplu de patrimoniu cultural imaterial din România – gastronomia tradițională a Dobrogei – ca expresie a unei conviețuiri interetnice îndelungate și a unei diversități culturale remarcabile, definitorii pentru acest spațiu multicultural.

Publicația reunește rețete tradiționale, practici culturale și experiențe gastronomice aparținând celor șapte comunități etnice reprezentative din Dobrogea: aromâni, greci, meglenoromâni, ruși lipoveni, tătari, turci și ucraineni. Volumul este rezultatul colaborării dintre cercetători, comunități locale și instituții preocupate de documentarea, protejarea și transmiterea valorilor patrimoniale și este disponibil într-o ediție bilingvă (română–engleză), adresată atât specialiștilor, cât și publicului larg.

În cadrul evenimentului, proiectul și volumul au fost prezentate de:
 dr. Daniela Mihai, managerul proiectului și director Programe în cadrul INP,
dr. Corina Mihăescu, dr. Simona Deleanu și dr. Anamaria Stănescu.

Alături de dl. Petruț N. Gheorghiță, Manager al Destinației Turistice în cadrul OMD Județul Constanța (Riviera Românească), am prezentat proiecția documentarului „Flavours of Dobrogea: A Journey Through Ethnic Cuisine”. Realizat de Institutul Național al Patrimoniului împreună cu Organizația de Management al Destinației Județul Constanța, a fost desemnat Câștigător al Categoriei „Expediții Culinare” (Category Award Winner – Culinary Journeys) de către IGCAT – International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism.  Distincția a fost acordată în cadrul prestigioasei gale FOOD FILM MENU 2025 Category Winners Awards, desfășurată cu prilejul World Gastronomy Summit, chiar de Ziua Mondială a Turismului, pe 27 septembrie 2025, la Palau Reial de Pedralbes, Barcelona, Spania.

A fost o deosebită plăcere să avem alături pe Consulul General al Republicii Türkiye la Constanța, doamna Derya Dingiltepe.

Evenimentul a continuat cu momente artistice și gastronomice susținute de comunitățile etnice participante, oferind publicului o experiență multiculturală autentică. Comunitatea armână a susținut un moment artistic special, în cadrul căruia au fost interpretate colinde armânești, vocal și acompaniate de acordeon. Comunitatea turcă a încântat publicul cu melodii turcești, iar comunitatea tătară a completat atmosfera printr-o demonstrație gastronomică, oferind cafea la nisip și celebra rețetă tradițională suberek.

Evenimentul a evidențiat rolul gastronomiei ca element de identitate culturală, dialog intercultural și patrimoniu viu, reafirmând importanța Dobrogei ca model de diversitate culturală și bună practică în valorificarea patrimoniului imaterial românesc, atât la nivel național, cât și internațional.


12/18/2025 Institutul Național al Patrimoniului

Fii la curent cu noutățile Institutului Național al Patrimoniului!

Urmărește-ne pe website, dar și pe rețelele sociale!

Alte știri