Sesiunea anuală de comunicări științifice - Patrimoniu@INP. Dezbateri și dinamică în context global
Noutăți
                                                    Sesiunea anuală de comunicări științifice
 
                                            Patrimoniu@INP. Dezbateri și dinamică în context global
 
În perioada 6-8 noiembrie 2023, Institutul Național al Patrimoniului a organizat conferința Patrimoniu@INP. Dezbateri și dinamică în context global din seria Sesiunii anuale de comunicări științifice a Institutului Național al Patrimoniului. Evenimentul a avut loc în Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerț și Industrie a României (Str. Ion Ghica, nr. 4, București).

Conferința reunește an de an personalități din domeniu de nivel național și internațional, specialiști și experți ai Institutului Național al Patrimoniului pentru a participa la discuții, prezentări și dezbateri pe teme de actualitate pentru viitorul moștenirii culturale. 

În decursul celor trei zile, s-au abordat teme precum: protecția patrimoniului și recuperarea acestuia în caz de dezastre; proiecte de restaurare și principii privind calitatea în intervenții; perspective și surse alternative de finanțare; instrumente de gestiune și punere în valoare a patrimoniului mondial; digitizare și instrumente de cercetare și inventariere; mentorship, atestări, educație și ucenicie prin școală de vară și relația dintre generațiile de specialiști.

La deschiderea oficială au luat parte Raluca Turcan, Ministrul Culturii, Janina Sitaru (Secretar de Stat Ministerul Afacerilor Externe), Ionuț-Sorin Banciu (Secretar de Stat Ministerul Mediului), Professor Peter G Stone OBE (Președinte Blue Shield International), Katarzyna Zalasinska (Director al Institutului Național al Patrimoniului Cultural Polonia), Arhimandrit Policarp Chițulescu (consilier patriarhal), Ana-Maria Cătăuță (Președinte al Comisiei Permanente Comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru Relația cu UNESCO), Madlen Șerban (Secretar General al Comisiei Naționale pentru UNESCO).

“Investiția în patrimoniul cultural al țării noastre este necesară și urgentă în aceeași măsură ca investițiile în infrastructură și servicii publice și contribuie în mod esențial la atingerea obiectivului nostru de dezvoltare ca țară”, a fost mesajul Ralucăi Turcan, Ministrul Culturii. Identificarea unor surse noi de finanțare pentru restaurare este un obiectiv important pentru Ministerul Culturii, iar printre proiectele demarate în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului și Unitatea de Management a Proiectului (UMP) menționate de doamna ministru se numără: Castelul Peleș (care va beneficia de intervenții în primă urgență la acoperișuri și de finanțare pentru consolidare, restaurare și punere în valoare a teraselor); Casa de Târgoveț, unul dintre cele mai vechi monumente istorice din capitală, care va găzdui un centru de informare și promovare a Patrimoniului cultural și alte proiecte de restaurare a caselor memoriale.

Oana Zaharia, Directorul Institutului Național al Patrimoniului, a continuat cu prezentarea activității INP, iar la final a dat cuvântul lui dr. Miguel Ángel Hervás Herrera și dr. Victor Manuel Lopez-Menchero Bendicho de la Global Digital Heritage, pentru a prezenta activitatea instituției pe care o conduc. INP (prin Direcția Patrimoniu Digital) și GDH desfășoară în baza unui parteneriat pe mai mulți ani, seria numită Descoperirea Trecutului în 3D: o colaborare internațională dedicată conservării digitale a patrimoniului cultural.

Agenda primei zile a conferinței a cuprins două secțiuni: Protecția patrimoniului în caz de dezastre naturale și conflict armat și Surse alternative de finanțare și practici internationale

Sectiunea 1, Protecția patrimoniului în caz de dezastre naturale și conflict armat, a fost moderată de arh. Andreea Pop, iar în cadrul ei au vorbit prof. dr. Peter Stone, Katarzyna Zalasinska, dr. Ondina Tăut, col. Mihai Cristian Dragomir, lt. col. Andrei Marius Văduva, Iulian Vizauer.

Sectiunea 2, Surse alternative de finanțare și practici internationale, moderată de Oana Zaharia, i-a avut drept invitați pe Katarzyna Zalasinska, Ana Maria Mihăescu, Bernard Atlan, Mehita Fanny, Nicolas Herriau, Bogdan Trîmbaciu, Constantin Prisecaru.

A doua zi, 7 noiembrie, a fost dedicată celor trei secțiuni, și anume: Evidența patrimoniului imobil: Situri arheologice și cruci de piatră de pomenire (Panel Repertoriul Arheologic Național - Calitatea datelor; moderator: Bogdan Șandric, vorbitori: Bianca Grigoraș, George Bounegru, Victor Bunoiu, Aurel Stănică; Panel Evidența crucilor de piatră din estul Munteniei; moderator: Liviu Iancu, vorbitori: Cezar Buiumaci, Bogdana Eftimie, Panait Andreea, Bogdan Șandric); Gestiunea integrată a Patrimoniului Mondial material și imaterial (moderator: Irina Iamandescu, vorbitori: Raluca Grama, Corina Mihăescu, Ioana Repciuc Baskerville, Ruxandra Balaci, Virgil Nițulescu, John Smaranda); Formare profesională - atestare, școli de vară, proiecte de cercetare și de punere în valoare a patrimoniului imobil - Proiect Charter, Patrimoniul balnear, multietnic și religios. Abordări și perspective (moderator: Daniela Mihai, vorbitori: Ondina Tăut, Ciprian Ștefan, Nicolae Postăvaru, Iosefina Postăvaru, Anca Filip, Andreea Dumitru, Adriana Speteanu-Vasiliu, Radu Tulai, Florentina Udrea).

Cea de-a treia zi a conferinței a prezentat tot trei secțiuni: Eficiența energetică a clădirilor cu valoare istorică și arhitecturală (moderator: Alexandra Stoica, vorbitori: Roxana Rădvan, Cristian Petcu, Cătălin Lungu, Tiberiu Cătălina, Horia Mihnea); Patrimoniu cultural ca resursă pentru comunitate (moderatori: Raluca Grama & Alex Mexi, vorbitori: Bogdan Suditu, Constantin Prisecaru, maica stareță Varsanufia Soare, Florentina Nițu, Theodor Horia Mihăescu, Nicolae Hrițcu); Abordări noi în arheologie: arheologia subacvatică, arheologia peisajului. Protecția siturilor arheologice - moderatori: Raluca Iosipescu, Mihaela Ciornei, Sergiu Iosipescu, Mihai Duca; vorbitori: Iulian Vizauer, Ștefan Nedelcuță Apope, Marius Stamat, dr. Glicherie Caraivan (online), Angelica Bălos (online), Stere Badju (online), iar ultima parte a evenimentului a vizat concluziile.

Majoritatea secțiunilor au fost transmise în regim live pe canalul oficial de Facebook al Institutului Național al Patrimoniului, ulterior putând fi găsite în integralitate pe canalul oficial de Youtube.

 



11/15/2023 Institutul Național al Patrimoniului

Fii la curent cu noutățile Institutului Național al Patrimoniului!

Urmărește-ne pe website, dar și pe rețelele sociale!