Dobrogea, o regiune geografică strategică între Dunăre și Marea Neagră, este detinătoarea unui patrimoniu cultural divers și bogat, care necesită o explorare și o cunoaștere amplă. Istoria regiunii este marcată de convergența mai multor civilizații, ceea ce a facilitat conservarea unui fond de monumente și practici culturale care îmbogățesc în mod semnificativ moștenirea națională a României.
Interacțiunea dintre diferite grupuri etnice, grecii, armeni, turco- tătari, lipovenii, Bulgari, a promovat o identitate unică care se manifestă în expresii culturale, inclusiv muzică, dans și meșteșuguri tradiționale. Interacțiunea factorilor socio-politici de-a lungul anilor a făcut din Dobrogea un mozaic cultural. Moștenirea naturală a Dobrogei este de asemenea semnificativă. Regiunea face parte din diferite zone bio-geografice, dintre care una înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial, Unesco.
Acest bogat patrimoniu cultural dobrogean, însumând 1270 de monumente istorice, aduce cu sine, prin strategii articulate de turism cultural, dezvoltare durabilă, asigurând prezervarea acestora pentru generațiile viitoare. INP pregătește documentația pentru înscrierea limesului dunărean, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care va contribui la gestionarea integrată și responsabilă a acestor obiective, precum și la dezvoltarea unui turism cultural de calitate.
Implicarea comunităților locale și încurajarea parteneriatelor și a dialogului între părțile interesate sunt esențiale în rezolvarea conservării patrimoniului, într-un mediu în schimbare rapidă. Cercetările interdisciplinare și inițiativele conduse de comunitate și de instituții specializate, sunt vitale în promovarea și protejarea patrimoniului neprețuit al Dobrogei pentru generațiile viitoare.
Contribuția INP în acest proiect expozițional este mai buna cunoaștere, promovare și protejare a patrimoniului cultural divers, iar relevarea tuturor segmentelor patrimoniului cultural, alături de cel natural, este o provocare și ne ajută să înțelegem complexitatea și problemele acestora.