Nuntă
Obiceiurile vieții de familie

Obiceiuri de nunta din Bucovina

„Obiceiuri de nuntă din Bucovina” ilustrează secvențe din ceremonialul nunții (hulpea, iertăciunea și furatul miresei) înregistrate în Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava, de cercetătorul științific II  dr. Iuliana Băncescu, în anul 2000. 

Hulpea reprezintă „plată” făcută de mire către vătăjei la ieșirea miresei din casa părintească. De obicei, constă în câteva sticle cu vin sau cu țuică. Vătăjeii sunt tinerii flăcăi ce au jucat la hora satului mireasa pe vremea când avea statutul de fată de măritat.

Alaiul de nuntă condus de vătăjei și druște nu pornesc către oficierea ceremoniei religioase, până ce mirele nu le face darul cuvenit conform tradiției populare. Iertăciunea mirilor este recitată de un bun orator și este dăruită de către socrii mari și de socrii mici noii familii pentru un început binecuvântat. Mirii stau în genunchi iar când se ridică sărută mâinile părinților în semn de respect și recunoștință. 

Furatul miresei reprezintă un ritual ce ameliorează simbolic golul lăsat de viitoarea nevastă în cercul de tineri necăsătoriți de la hora satului. De asemenea, se cere o răscumpărare de la mire ori de la nași. 
Descoperă
Articole similare