Obiceiul Cucilor din Brănești
Obiceiuri calendaristice
Cucii - Obicei și spectacol
În calendarul popular, sărbătoarea Cucilor marchează începutul Noului An Agrar. Datorită influenţei calendarului creştin-ortodox, Ziua Cucilor se celebrează în prima zi după Lăsata Secului pentru postul Învierii Mântuitorului. Cucii urmează Urlăria (obicei de purificare prin foc specific tradiţiilor din ciclul pascal).
Obiceiul carnavalesc se practică în comunităţile cu populaţie de origine mixtǎ româno-bulgară din Muntenia. Cucii din Brăneşti, jud. Ilfov reprezintă un ceremonial de fertilizare şi purificare a spaţiului şi timpului. Este performat anual de către tineri, prin practica magică a bătutului ritual.
În prezent, în majoritatea cazurilor observate din perspectivă etnologică, bătutul ritual cu chiulichiul şi cu pămătuful este substituit de o simplă bătaie cu palma pe umăr, pentru ca aceștia să se bucure de sănătate tot anul. Sunt identificate și loviri rituale între performerii activi ai alaiului carnavalesc.
Măștile cucilor din Brănești. Tehnici tradiționale de confecționare
Prin mărturiile lui Gheorghe Secăreanu, ale lui Aurel Drumcea şi cele ale altor fii ai satului obţinute în urma cercetărilor de etnologice de teren, din perioada 2009-2018, de către dr. Anamaria Stănescu și graţie sprijinului acordat de Asociaţia Culturală Brăneşti, Casa Corpului Didactic Ilfov şi Primăria Brăneşti, filmul document etnologic ilustrează savoir-faire-ul creării chipurilor de cuc actuale şi modalităţile de transmitere, conservare şi valorificare ale unui fenomen viu de cultură tradiţională la nivel local şi european, în contextul Sărbătorii Cucilor din satele Pasărea şi Brăneşti, jud. Ilfov.