Conferința ROHAEREDITAS - Ediția I - Sibiu
RO HAEREDITAS

ROHAEREDITAS: Prima conferință regională dedicată Patrimoniului Cultural Românesc, organizată de Institutul Național al Patrimoniului, la Sibiu
 
În perioada 22-23 februarie, Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal Astra, a demarat la Sibiu seria conferințelor regionale “ROHAEREDITAS”. Astfel, prin acest program amplu de conferințe regionale se vor pune bazele unui dialog pentru protejarea, conservarea și punerea în valoare a moștenirii culturale a României. ROHAEREDITAS se dorește a fi cel mai amplu program de punere în valoare a patrimoniului românesc.
 
Prin intermediul conferinței “RO HAEREDITAS”, Institutul Național al Patrimoniului își propune să identifice probleme și să aducă soluții prin conversații, schimburi de idei și bune practici, aducând la aceeași masă autorități naționale și locale, comunități și actori din mediul de afaceri din domeniu. De asemenea, un punct de interes îl reprezintă abordarea și inovația în restaurare, în dialog cu restauratori, producători de materiale, specialiști, beneficiari, proprietari de monumente istorice. La deschiderea conferinței, managerul Institutului Național al Patrimoniului, doamna Valeria Oana Zaharia a declarat că scopul acestui program este este de a identifica soluții, prin dialog deschis, pe subiecte ce țin de problematica sectorului. ”Ne-am propus ca aceste conferințe să fie o platformă de dialog între toți cei care au rol în protejarea, restaurarea, promovarea, dar și valorizarea și punerea în valoare a patrimoniului românesc. Astfel, prin intermediul acestor conferințe regionale ce se vor desfășura pe parcursul anului, ne propunem să identificăm și să analizăm, cu atenție, principalele provocări cu care ne confruntăm. Acestea vor deveni puncte de plecare pentru elaborarea unor reglementări și acte normative relevante. Întreaga noastră acțiune are la bază convingerea că diversitatea problemelor cu care ne confruntăm necesită abordări flexibile și inovatoare, cu scopul de a asigura o protejare corespunzătoare și o promovare sustenabilă a bogăției noastre culturale și istorice”, a subliniat Valeria Oana Zaharia, manager general INP.
 
Domnul Ciprian Ștefan, directorul Complexului Național Muzeal Astra, a evidențiat importanța și necesitatea unei noi abordări, care să faciliteze dialogul între stat, mediu privat și comunități, pentru un proces mai rapid și mai eficient de convingere a factorilor decizionali. ”Salut acest proiect pentru că este un nou început în ceea ce privește discursul nostru, al celor care gestionează patrimoniul, vizavi de mediul privat și mediul educațional”, a mai adăugat Ciprian Ștefan, directorul Complexului Național Muzeal Astra.
 
Această serie de conferințe regionale ROHAEREDITAS va continua pe parcursul anului, având ca obiectiv identificare, extragerea și sintetizarea principalelor probleme, pentru a contribui la dezvoltarea unor soluții eficiente și la elaborarea de acte normative în domeniul patrimoniului cultural românesc. ”Apreciez interesul substanțial manifestat pentru participarea la prima conferință ROHAEREDITAS. Țin să adresez sincere mulțumiri tuturor partenerilor implicați în acest program, precum și să exprim recunoștința pentru prezența numeroșilor specialișt, dar și reprezentanți ai societății civile. De asemenea, doresc să evidențiez buna colaborare avută cu Complexul Național Muzeal Astra din Sibiu, fără de care desfășurarea acestei conferințe nu ar fi fost posibilă. Contribuția fiecărui participant a fost esențială în conturarea unui mediu propice pentru schimbul de idei și soluționarea problemelor legate de patrimoniul cultural românesc”, a mai declarat managerul INP.
 
Prin intermediul programului ROHAEREDITAS, Institutul Național al Patrimoniului își propune să ofere un exemplu de promovare, conservare și utilizare durabilă a patrimoniului național.

Descoperă
Articole similare