Making learning landscape - Program-pilot de training pentru interpretarea patrimoniului pe baza valorilor bunurilor culturale UNESCO
Proiecte

Making learning landscape - Program-pilot de training pentru interpretarea patrimoniului pe baza valorilor bunurilor culturale UNESCO
Începând cu anul 2020, interpretarea patrimoniului bazată pe valori culturale a devenit propunerea unică a Interpret Europe pentru sectorul patrimoniului, una dintre cele mai recunoscute organizații europene în domeniu. Peisajele de învățare sunt o manifestare cuprinzătoare a interpretării patrimoniului și acestea au devenit o temă de interes internațional, abordată la conferința organizată în anul 2023 de Interpret Europe la Sighișoara ‘Creating learning landscapes through heritage interpretation’, când a fost anunțată o inițiativă comună între Interpret Europe și UNESCO pentru a explora potențialul noii abordări - Learning Landscape Initiative. În anul 2024, Institutul Național al Patrimoniului (INP) a devenit reprezentant al Inițiativei în România prin Acordul cu Interpret Europe. Inițiativa se concentrează pe abordarea peisajelor culturale UNESCO ca platforme pentru învățare participativă, interdisciplinară și sensibilă la context.
Astfel, INP a început derularea Making learning landscapes - Program-pilot de training pentru interpretarea patrimoniului pe baza valorilor siturilor UNESCO, care contribuie la dezvoltarea mediilor de învățare dinamice pentru peisajele culturale nominalizate în Lista Patrimoniului Mondial, oferind o nouă abordare interpretării patrimoniului.
În România, programul-pilot este dedicat Peisajului Cultural Minier Roșia Montană, ca urmare a apelului de înscriere al Interpret Europe și a selecției internaționale din anul 2024, perioada de implementare fiind octombrie 2024 – decembrie 2025. Programul se desfășoară cu susținerea Comitetului de Organizare UNESCO pentru Peisajul Cultural Minier Roșia Montană.
→ De ce este important
Principalul scop este de a genera puncte de referință emblematice în sectorul interpretării bunurilor culturale nominalizate în Lista Patrimoniului Mondial, prin explorarea valorilor acestora în diferite cadre, prin împărtășirea unor noi idei și experiențe despre patrimoniu și prin facilitarea interacțiunii între grupurile interesate. Programul pilot va contribui astfel la:
- îmbunătățirea experiențelor legate de patrimoniu în siturile parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, pentru explorarea potențialului interpretării patrimoniului pe baza valorilor culturale, în scopul educației privind sustenabilitatea socială și de mediu și în sensul Valorilor Universale Excepționale;
- creșterea gradului de conștientizare privind interpretarea patrimoniului și
- dezvoltarea capacităților relevante ale instituțiilor și practicienilor locali din domeniul patrimoniului.
→ Etape
Programul-pilot se derulează în trei etape, anume:
1. Elaborarea Strategiei de interpretare a patrimoniului a bunului cultural nominalizat, ce poate include și aspecte relevante ale zonelor învecinate.
2. Elaborarea a cel puțin un plan de interpretare pentru grupuri de componente sau componente individuale.
3. Elaborarea sau dezvoltarea unor servicii personale și/sau non-personale de interpretare a patrimoniului.
Etapele se desfășoară prin învățarea unor metode și tehnici în cadrul unor cursuri dedicate domeniului interpretării patrimoniului, ce au scopul de a dezvolta cunoștințele specialiștilor locali – coordonatori/ manageri de proiecte, curatori, ghizi, etc. pentru a elabora o serie de documente și dezvolta acțiuni concrete, de la strategia de interpretare dedicată întregului bun cultural nominalizat, la planuri individuale ale unor obiective de patrimoniu sau, spre exemplu, expoziții, trasee culturale, ghiduri etc.
Cursurile se desfășoară în concordanță cu etapele programului-pilot, prin contribuția și coordonarea mentorilor specialiști din organizația internațională Interpret Europe, astfel:
1. Atelier intensiv de formare a agenților de interpretare la Kotor, dedicat actorilor locali din bunul cultural nominalizat în Lista Patrimoniului Mondial.
2. Curs de formare pentru elaborarea planurilor de interpretare a patrimoniului (Certified Interpretive Planner).
3. Cursuri de formare pentru Ghid de interpretare (Certified Interpretive Guide) și Redactor pentru interpretare (Certified Interpretive Writter).
→ Implicarea Institutului Național al Patrimoniului și a agenților locali de interpretare
Institutul Național al Patrimoniului a elaborat aplicația dedicată Peisajului Cultural Minier Roșia Montană, singurul peisaj cultural din România nominalizat în Lista Patrimoniului Mondial, ca urmare a apelului internațional al Interpret Europe pentru înscrierea în Learning Landscape Initiative / Making Learning Landscape.
Astfel, INP acționează ca reprezentant al Inițiativei în întreaga zonă, la nivel local, regional și național, și coordonează activitățile desfășurate la nivel local.
Având la bază apelul de înscriere lansat de Interpret Europe și susținerea metodelor participative, sunt implicați doi agenți locali pentru contribuția la programul-pilot, doamna Iulia Balint (Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial) și domnul Constantin Zainea, responsabili cu desfășurarea atelierelor participative de consultare a comunităților și elaborarea strategiei de interpretare, sub coordonarea mentorului desemnat de Interpret Europe, doamna Vanessa Vaio, cu colaborarea INP - doamnele Lucia Leca și Irina Iamandescu.
→ Colaborări
Pentru derularea programului-pilot, INP este deschis proiectelor care evidențiază procesul și acțiunile de co-creare a interpretării patrimoniului.
INP este partener al proiectului „Roșia Montană Interpretată”, derulat de Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, cofinanțat prin Administrația Fondului Cultural Național. În cadrul acestui proiect, au fost incluse cursurile de formare mai sus menționate.
Cursul de formare pentru elaborarea planurilor de interpretare a patrimoniului (Certified Interpretive Planner) s-a desfășurat în perioada 30 aprilie – 4 mai 2025 la Căminul Cultural din Roșia Montană, sub îndrumarea domnului Michal Medek, coorganizatori fiind INP, Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial – doamna Iulia Balint, și domnul Constantin Zainea. Colaboratorii locali au fost Primăria Roșia Montană, Asociația ARA - Arhitectură. Restaurare. Arheologie și Muzeul Mineritului - Galeriile Romane.
INP susține implicarea actorilor din administrația locală, a organizațiilor non-profesionale și a specialiștilor din sectorul patrimoniului și turismului în cadrul procesului de co-creare dedicat interpretării patrimoniului.
Mai multe detalii:
● Conferința organizată în anul 2023 de Interpret Europe la Sighișoara cu tema ‘Creating learning landscapes through heritage interpretation’, INP fiind unul din parteneri:
https://www.cnr-unesco.ro/ro/activitate/creating-learning-landscapes-through-heritage-interpretation
● Learning Landscape Initiative - https://interpret-europe.net/news/newsletter/2024/unesco-and-ie-launched-learning-landscapes-initiative/
● Making Learning Landscape - https://interpret-europe.net/wp-content/uploads/2024/05/unesco_learning_landscapes_-_call_for_participation_final.pdf