Rapoarte de monitorizare 2017
Raport de Monitorizare - Mănăstirea Horezu

Factori care influențează autenticitatea și integritatea monumentului istoric înscris în Lista Patrimoniului Mondial.

Conservare

Starea generală a fondului construit este diferită funcție de componentele ansamblului, în general starea fizică poate fi apreciată ca fiind medie.

Biserica Mare: este într-o stare fizică foarte bună în urma amplelor lucrări de restaurare. Integritatea și autenticitatea monumentului istoric sunt asigurate. Au fost restaurate toate componentele structurale, arhitecturale și artistice ale monumentului istoric. Este necesară revizuirea tencuielii soclului și îmbunătățirea soluției privind trotuarul perimetral.
Este necesară executarea unui dren pe latura de nord care să capteze izvoarele din zonă.

Incinta mănăstirii: se prezintă în stare bună cu excepția umidității din subsolul Caselor Domnești și prezența a unei fracturi a foișorului de pe latura de sud-est a incintei. Fântâna aflată pe latura de est este într-o stare de degradare avansată cu urme de infiltrații și exfolieri ale picturii murale.

Pe latura de vest și nord, a chiliilor, nu se remarcă degradări structurale. Au fost restaurate Foișorul lui Dionisie, pietrele de mormânt din Biserica Mare, coloanele și banchetele pridvorului Bisericii.
Turnul de intrare nu prezintă degradări structurale.
În general corpurile incintei sunt bine întreținute, nu prezintă degradări structurale majore, cu excepția foișorului de pe latura de sud-est a incintei. Trebuie rezolvată problema grupurilor sanitare pentru vizitatori.

Măsuri necesare. Continuarea lucrărilor la Biserica Mare. Sunt necesare lucrări de eliminare a umidității din subsolul Caselor Domnești, executarea drenului de pe latura de nord, elaborarea proiectului de consolidare și restaurare a foișorului de pe latura de sud-est a incintei.

Ansamblul Bolniței Mănăstirii: este componenta cu cele mai multe
probleme de conservare. Cu toate acestea integritatea și autenticitatea
sunt asigurate.

Biserica Bolniței necesită urgente lucrări de restaurare. Umiditatea provenită din apele freatice provoacă degradări ale zidăriei prin ciclul de îngheț — dezgheț. Totodată sunt antrenate la suprafață săruri care pot provoca daune importante picturii murale. În Biserică, se remarcă fisuri în peretele transversal dintre naos și exonartex, elemente de piatră cu diverse depozite de săruri, minerale.

La foișor sun urme de umiditate excesivă, tencuială exfoliată. Ruinele spitalului sunt în cea mai gravă situație, se constată degradarea prin macerare a mortarului și cărămizilor datorită umidității capilare. Pierderea coeziunii mortarului de zidărie provoacă deteriorări grave
ale zidăriei.
Zidul de incintă prezintă aceleași tipuri de degradări, este în pericol de pierdere a stabilității. O serie de proptiri din lemn îl țin pe poziție.
Măsuri necesare: Este necesară întocmirea unui proiect de consolidare, restaurare și efectuarea in cel mai scurt timp posibil a lucrărilor.

Iazul. Între incinta mănăstirii mari și bolniță, spre sud, mănăstirea prin forțe proprii a făcut lucrări de decolmatare și eliberare de vegetație a iazului, element foarte important în preluarea apelor freatice și îndepărtarea lor de zonele construite.

Schitul Sf. Apostoli: este un ansamblu format din Biserică, Chilii și zid incintă. Starea fizică este medie. Se remarcă o forfecare orizontală a turlei de peste naos și degradări ale picturii murale generate de prezența umidității. Măsuri necesare. Este necesară întocmirea unui proiect de consolidare,restaurare și efectuarea, în cel mai scurt timp posibil, a lucrărilor.
 
Schitul Sf. Ștefan. La Biserică se remarcă probleme structurale la turlă, unde se văd fisuri / fracturi, degradări ale tencuielii provocate de umiditatea excesivă, degradări ale lemnului, degradări ale picturilor cauzate de lucrările de reparații. Măsuri necesare. Este necesară întocmirea unui proiect de consolidare, restaurare și efectuarea, în cel mai scurt timp posibil, a lucrărilor.
Descoperă
Articole similare